Egri Balázs építész munkái a Vitalitas Galériában

2012.09.29. 11:57

A kiállítást Kutnyánszky László, Szombathely főépítésze nyitotta meg. Egri Balázs munkáival mindennap találkozunk.Péntek délután ismét alaposan megteltek a szombathelyi Vitalitas Galéria kiállítótermei.

Egri Balázs
Egri Balázs


Az érdeklődés egyrészt szólhatott a rendhagyó témának, hisz mostanában nem túl gyakoriak az építészeket bemutató kiállítások, másrészt Egri Balázs mindenki számára ismerős; ha a neve talán nem is, munkái mindenképp.

Kutnyánszky László, Szombathely főépítésze megnyitja a kiállítást
Kutnyánszky László, Szombathely főépítésze megnyitja a kiállítást


Vas megyében olyan épületek fűződnek nevéhez, mint Bükön a Fürdő étterem vagy a fürdő új pihenőépülete, Szombathelyen a kámoni Saághy Erdészeti Központ, a TISZK épülete,  Széchenyi utcai Madentko rendelő, a Kőszegi utcai Margaréta virágbolt vagy 18-as honvéd utca jellegzetes homlokzatú, közelmúltan épült lakótömbje.

Megnyitó

Nyitóbeszédében Kutnyánszky László, Szombathely főépítésze először az építész szakma mai nehézségeiről beszélt, megemlítve az egyetemi oktatásban magukra maradt diákokat, a szakma hanyatló pesztizsét, a magyar építőipar jelenkori hanyatlását.

Egri Balázs kiállítása a Vitalitas Galériában

Éppen ezek a gondok és problémák miatt „borzasztóan fontos egy ilyen kiállítás az egyén és a szakma számára ” – mondta a főépítész.

A pihenőtér Bükfürdőn
A pihenőtér Bükfürdőn

Egri Balázs épületeinek logikus szerkezete van, tömegformázásuk, homlokzatképzésük egyszerű, „egyszóval épületei szépek” – fűzte hozzá.


Egri Balázs épülete
Lakóépület a 18-as honvéd utcában

Kutnyánszky példaként a szombathelyi 18-as honvéd utcában épült Egri-házat hozta fel. Ennek homlokzatát az egyik helyi hírportál megszavaztatta olvasóival. A több mint 600 beérkezett szavazatnak körülbelül 90 százaléka tetszését fejezte ki.

 

Az erdészeti központ épülete
Az erdészeti központ épülete

Az Egri Balázs munkásságát bemutató, a megyei építész kamarával közösen rendezett tárlat – ahogy ezt Scheiber Katalin galériavezetőtől megtudtuk – már a hetedik a Vitalitas építészeteket bemutató sorozatában.

A szombathelyi TISZK
A szombathelyi TISZK


A kiállítás október 31-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében: hétköznaponként 13.30-tól 17.30-ig.  (Szombathely, 11-es huszár út 19.)

.