A legnépszerűbb a legjobb minőségű? - Kockasajtokat teszteltünk

2015.03.03. 08:16

A Medve sajt tényleg magasan veri a mezőnyt?

A Medve sajt tényleg magasan veri a mezőnyt vagy inkább a márkanévből adódó nosztalgia miatt választjuk?

Ezt a cikket, mint oly sok mindent az életben, a csalódás szülte.

A szerkesztőségben többen szeretjük a sajtokat, ezért gyakran vásárolunk kockasajtot is. Egyik kedvenc a Medve, amely évtizedekig megbízhatóan hozta ugyanazt a jó minőséget. De az utóbbi időben mintha valami elromlott volna.

Amikor krémsajtot, kockasajtot választunk, a fő szempontunk az, hogy az adott termék minél több sajtot tartalmazzon, hiszen – Kádár után szabadon – a krumplileves legyen krumplileves.

A sajt arányát nem olyan nehéz megállapítani, mert az összetevőket a törvényi előírás szerint úgy kell feltüntetniük a gyártóknak a csomagoláson, hogy a lista azzal kezdődjön, amelyből a legtöbb van – esetünkben – a kockasajtban.

Miért éppen a Medve? A Pannónia sajtnak köszönhetően jellegzetes ízű, zsíros sajt sokak kedvence. Mi is kedveljük, de csak a natúr kockasajtot, mert ez még a békebeli Medve-élményt nyújtja. Az ízesített változatok, a tömlős sajtok vagy az egyéb kenhető Medve-készítmények tapasztalatunk szerint egészen más ízűek, állagúak, ami – valószínűsítjük – annak köszönhető, hogy amíg a natúr Medve sajt összetevőinek első helyén a sajt szerepel, a többi esetében ugyanitt a víz áll.

Illetve ez volt a helyzet, mert legutóbb, amikor megkóstoltuk kedvenc sajtunkat, csalódottan tapasztaltuk, hogy ez a sajt már nem az a sajt: a korábbi karakteres íz alig-alig felismerhető, a zsíros állag sem olyan, mint korábban volt. Meg sem lepődtünk, amikor az összetevők listáján a vizet láttuk az első helyen, a második csak a sajt, 29 százalékkal. Ehhez képest meglehetősen borsos a húszdekás Medve sajt lassan ötszáz forintot elérő ára.

Észrevételünkkel megkerestük a Medvét gyártó Pannontej Zrt.-t. Korimné Csipszer Gyöngyi minőségbiztosítási igazgatótól az alábbi választ kaptuk: „Termékünket több éve változatlan recept szerint gyártjuk, így a közelmúltban nem történt változás az előállítási folyamatában. Mindamellett, minden termékünk receptúrája titkos, így azok részleteit nem áll módunkban megosztani Önnel. A csomagolásokon valamennyi termékkel kapcsolatos publikus és jogszabályban előírt információt megosztunk vásárlóinkkal. Szívesen fogadjuk fogyasztóink visszajelzéseit, ezek nagy mértékben segítik fejlesztő munkánkat.”

Így hát úgy döntöttünk, alternatívákat keresünk, olyan zsíros (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint ez 45-60 százalék zsírtartalmat jelent) kockasajtokat, amelyek fő összetevője a sajt, és nem drágábbak a Medvénél.

A legnépszerűbb a legjobb minőségű? - Kockasajtokat teszteltünk

Mackó

A Medve mellett a másik klasszikus. Ugyanaz az árkategória. Zsírtartalom 50 százalék.

Ami érdekes, hogy a CBA-ban kétféle Mackó sajtot láttunk egymás mellett a hűtőpultban: a klasszikus csomagolásút, amelyet a Pannontej gyárt, és amely legnagyobb részben szintén vízből áll, illetve a mi választásunkat, amely ugyanannyiba került, fő összetevője a sajt, és az ERU Hungária Sajtgyártó Kft. készíti.

Fura mód ez jobban hasonlított a korábbról ismert Medve sajtra, mint maga a Medve. Illatát és ízét tekintve hozta az ismert Mackó-jegyeket, de zsírosabb, ezért nehezebben kenhető.

Camping

Zsírtartalom 50 százalék. Jellegtelen ízű, kissé gumis állagú sajt. Ez a sajt végzett tesztünk utolsó helyén.

A legnépszerűbb a legjobb minőségű? - Kockasajtokat teszteltünk

Milfina

Saját márka az Aldiból. Zsírtartalom 65 százalék. Igazi kalóriabomba, karakteres, fűszeres ízzel. Nem csak sajt van benne bőven, hanem vaj és tejszín is; nem titkolják el, melyik hány százalékban – örök tanulság: a jó minőségű termékek fő összetevőinek százalékos arányát pontosan megadják. Könnyen kenhető. Huszonöt dekás kiszerelésű, de nem drágább, mint a Medve sajt. Nálunk ez volt a favorit.

Tolle

Zsírtartalom 55 százalék. Itt sem titok, hogy 33 százalék trappista sajtot tartalmaz. Hozza is az ismert trappista-ízt. Krémes, könnyen kenhető. Extra, hogy mind a doboz, mind a sajtok kibontása könnyebb, mint a többié, egy-egy ügyes trükkel megoldották, hogy így legyen.

.