A nyers táplálkozás nagykövete, Lénárt Gitta járt Szombathelyen

2014.12.05. 11:15

Az Életkert - nyers étterem rendezvényén jártunk.

Együnk finomat és egészségeset!” - hangzott el az Életkert - nyers étterem által szervezett rendezvényen.

Sokan homlokráncolva, egyfajta hókuszpókuszként tekintenek a nyers táplálkozás módszerére, hiszen - tegyük hozzá - felületesen ismerik a lényegét. Lénárt Gitta az alapoktól, alaposan magyarázta a növényi étrendet.

Az enzimek, az emésztési leukocitózis és az alapanyagok – osztotta három nagy egységre a nyers táplálkozás lényegét Gitta.

Az enzimek olyan fehérjemolekulák, amik részt vesznek nemcsak az emésztésünkben, hanem a testünk összes biokémiai folyamatában. Mindenkinek van egy enzimtermelő kapacitása, de ezek a molekulák idővel kifogyhatnak a szervezetből.

Az ún. „enzimgyár” öröklött dolog: valakinek több termelődik, másoknak kevesebb. Gitta azt mondja, nem csak azt kell megtanulni, hogy takarékosan bánjunk az enzimkészletünkkel, hanem magunknak kell pótolni a hiányt.

Lénárt Gitta 

Olyan ételeket kell fogyasztanunk, amik hemzsegnek az extra sok enzimtől. Ilyenek a zöldek: a friss hajtások, a csírák.

Hozzá kell tenni, vannak olyan tevékenységek, amik megterhelik az enzimtermelő gyárainkat. Ilyen a túlevés, a dohányzás, az alkohol, a kábítószer, de a munkától való függés, vagy a stressz is ide tartozik.

Lenmagkenyér zellerszárral (40 szeletre elegendő): 12 dkg lenmag, 30 dkg alma, 30 dkg hagyma, 30 dkg dió, 45 dkg zellerszár, só.

 

Edward Howell szerint 120 évre vagyunk tervezve.”

A hagyományosan elkészített, főtt étel elfogyasztása után a vérben lévő fehérvérsejtjeink száma megháromszorozódik, ez a szervezetünk a felvett táplálékkal szembeni védekező reakciója, amit emésztési leukocitózisnak neveztek el az orvosok. A táplálékot a szervezet idegen anyagnak érzi, így védekezik. Tulajdonképpen egész nap készenléti állapotban van a szervezetünk. Kutatások bizonyítják, a nyers táplálkozás során ez nem történik meg.

Mi van azokkal, akik nem szeretnének lemondani a főtt ételről?

Gitta szerint ha a főtt étel előtt nyerset fogyasztunk, úgy is működik a módszer. Az első (a második és a harmadik … ) falat legyen mindig nyers – nyomatékosította.

A legfontosabb, hogy a természet azért alkotta meg a gyümölcsöket, hogy megegyük őket - tért át a harmadik csoportra, az alapanyagokra az írónő. Ide tartoznak a zöld levelek is. A zöld levélben rengeteg fehérje található, amik értékesebbek, mint az állati húsban lévő fehérjék.

Ha ez annyira alapvető, mégis miért nem eszünk zöldet? Miért nincs benne a hagyományos, civilizációs táplálkozásban?

Nagyon meg kell rágni – válaszol is rögtön Gitta a saját kérdésére. Továbbá nem a zöld leveleken szocializálódtunk, nem szoktunk hozzá.

Banáncsoki kókusztorta – az alja: datolya, kókuszreszelék és lenmag, a közepe: banán, alma, kókuszreszelék, útifűmaghéj és datolya az édesség és a krémesség miatt. Az útifűmaghéjtől nem folyik szét a torta - tudtuk meg. A teteje: datolya, kókuszolaj és kakaópor összeturmixolva. Hűtőben, hűtés hatására keményedik meg.

 

Mi bizony a rántott húson, a somlói galuskán és a palacsintán nőttünk fel.”

Manapság már elvárás, hogy finom és esztétikus legyen, amit eszünk.

Victoria Boutenko: A nyers étel csodája című könyvében kifejtette, ne hanyagoljuk el azt sem, hogy ízletes ételeket fogyasszunk. Az írónő gyermekein tesztelte a módszert: zöld leveleket turmixolt össze édes gyümölcsökkel, például banánnal.

Az étel nem csak anyag, hanem energia is. A gyomnövények sokkal ellenállóbbak, mint a kerti zöldek – folytatta Gitta.

Zöldek: spenót, sóska, céklalevél, mángold, karalábéról, kelkáposzta, mindenféle saláta. De ide sorolhatók a gyomnövények is: a csalán, a pitypang, a tyúkhúr vagy a kövér porcsin.

Gitta zárásként elmondta, hogy nem muszáj mindenkinek vegánnak lennie, csupán zöldeket fogyasztania. Az ételeket édesíthetjük mazsolával, datolyával, mézzel. Kiemelte a tudatos táplálkozás fontosságát és a törekvést arra, hogy egészségesek legyünk.

„Minden jöhet, ami természetes!” - tette hozzá Lénárt Gitta.

A fotókon szereplő ételek megkóstolhatók, és a nyers táplálkozással kapcsolatos könyvek megvásárolhatók az Életkert-nyers étteremben.

(Szombathely, Szily János utca 12.)

Nyitva tartás: Hétfőtől - szombatig: 10:00 - 20:00-ig

Galéria

.