Megnézzük az élelmiszerek címkéjét, mégsem tudjuk, mit eszünk

2019.07.13. 11:11

Általában a cukormenteset keressük.

A magyar fogyasztóknak fontos az élelmiszerek összetétele, a tartósítószer-, cukor-, színezék- és energiatartalma, de a választást eldöntő tudásuk hiányos. Vajon segíthet ennek megváltoztatásában az okoscímke?

Mi számít, amikor élelmiszert vásárolunk, és mennyire vagyunk tudatos vásárlók? A csomagolás, az ár, az íz, egy régi emlék felidézése vagy a tápanyagtáblázat az irányadó, amikor leemelünk az áruházak polcairól egy élelmiszert?

Egy internetes kutatás során mérték fel, hogy a magyar emberek milyen gyakran nézik meg a csomagoláson a címkét, és akik megnézik, mennyire értik az ott szereplő információkat.

Megnézzük, csak nem értjük

Ötből négy vásárló elolvassa a címkét. De több mint 50 százalékuk a hiányos ismeretek miatt nem tud mihez viszonyítani, amikor a címkéken szereplő tartalmakat kellene értelmezni, illetve azok alapján döntést hozni.

Keressük a cukormenteset

A címkéken rengeteg információval lehet találkozni, amelyek értelmezése összetett, hiszen jogszabály határozza meg, hogy mit lehet és mit nem lehet feltüntetni, továbbá a csomagoláson az is megjelenik, amit a cégek magukról szeretnének kommunikálni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint érdemes a napi hozzáadott cukorfogyasztást a kalóriabevitel legfeljebb 10%-ában korlátozni. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, felnőtt számára javasolt napi 2000 kcal energiabevitel esetében legfeljebb 200 kcal-nak megfelelő cukrot fogyaszthatunk, ami kb. 50 grammnak, azaz 12 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. 
Fontos, hogy ebbe minden, az ételeinkhez, italainkhoz hozzáadott cukor (pl. méz vagy gyümölcsszirup formájában is) beleszámít.
www.okoscimke.hu

Az élemiszerek cimkéje feltünteti az összetevők listáját, hogy milyen alapanyagokból, illetve adalékanyagokból – tartósítószerek, édesítésre használt szerek – készült a termék. Azonban érdekli a fogyasztókat a tápértékjelölés, azon belül leginkább a cukor, amikor ránéz a címkére. A válaszadók harmada, ha teheti, cukormentes terméket választ.

Így lehet ön is profi!

Ha két termék között hezitálunk, nemcsak az árat érdemes figyelembe venni, hanem érdemes megnézni a tápanyagtáblázatban azt is, hogy mely termék tartalmaz kevesebb cukrot, sót és telített zsírt.

De mi a kalória?

Az az energia, amit a táplálkozással viszünk be a szervezetünkbe. Egy egészséges ülő munkát végző felnőtt ember számára az ajánlott napi értéke átlagosan 2 000 kcal (kilokalória).

Mi a különbség a kJ és a kcal között?

Alapvetően semmi, mindkettő az energiabevitelt jelöli. 1 kalória 4,2 joule-nak felel meg – a különbség csak annyi, hogy a joule a hivatalos nemzetközi (az SI mértékegység rendszer) szerinti jelölés. A címkén mind a kettőt megtaláljuk, de jellemzően ezerszeres, azaz kilokalória (kcal) és kilojoule (KJ) váltásban.

.