Hirdetés

Cukorbetegség, a néma gyilkos - Bárkit elérhet, ha nem figyel

Cukorbetegség, a néma gyilkos - Bárkit elérhet, ha nem figyel

2019.10.23. 16:32

Alattomos betegség. Hosszú ideig nem okoz panaszokat.

Hirdetés

Túl sok cukrot esznek a gyerekek. Egy felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál.

A barnacukorral vagy nádcukorral készített ételek nem egészségesebbek, mint a kristálycukorral, ugyanannyi energiát adnak. Helyettük inkább csökkentett cukortartalmú termékeket érdemes választani.

Cukorbetegség egy anyagcsere betegség, legjellemzőbb tünete, hogy megemelkedik a vércukorszint. A normál, éhgyomorra mért vércukorszint határértéke 6 mmol/l. A betegség akkor alakul ki, ha a szervezetben megszűnik vagy csökken az inzulintermelés, illetve ha az inzulin nem működik megfelelő hatékonysággal.

A túlzott cukorfogyasztás miatt többek között kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és elhízás alakulhat ki. A 2-es típusú cukorbetegség vagy az azt megelőző állapot sokszor jellegzetes tünetek nélkül, évekig-évtizedekig lappanghat. Azonban a 2-es típusú cukorbetegség egészséges életmóddal kordában tartható.

Ez a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között

A 2-es típusú cukorbetegség helyes életmóddal: testsúlycsökkentés megfelelő táplálkozás, diéta és sport, akár elkerülhető. Életmódváltással a vércukorszint normális szintre csökkenthető.

Az 1-es típusú cukorbetegséget nem lehet megelőzni, még úgy sem, ha soha nem fogyasztunk cukrot. Az 1-es típusú cukorbetegséget abszolút inzulinhiány okozza.

A normál, éhgyomorra mért vércukorszint határértéke 6 mmol/l.

.