Elkerülhető lenne a stroke, ha mindenki odafigyelne néhány dologra

MTI

2024.01.14. 12:05

Egy tanulmány megállapította, mennyit kellene például mozogni hetente.

Egy tanulmány szerint a 60 év alattiaknál, akik sokat ülnek és keveset mozognak, hétszer nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik rendszeresen végeznek fizikai aktivitást. Az ülőmunka jelentősen rontja az anyagcserét és a vérkeringést, és gyulladást okozhat a szervezetben, ami károsítja az erek egészségét és növeli a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét.

A stroke akkor következik be, amikor az agyat ellátó artéria elzáródik, és az agysejtek oxigénhiány miatt pusztulnak. A stroke tünetei közé tartozik a test egyik oldalának gyengesége, a beszéd- és látászavarok, valamint a súlyos fejfájás. Ha ezeket észleljük, azonnal orvoshoz kell fordulni.

A stroke megelőzésének egyik legfontosabb módja a fizikai aktivitás növelése és az ülőmunka csökkentése. A felnőtteknek hetente legalább 150 percet kell mozogniuk, például gyorsan sétálni vagy biciklizni. Ezenkívül fontos az egészséges táplálkozás, a dohányzás mellőzése, valamint a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelése.

A stroke-ok nagy része elkerülhető lenne, ha kizárnánk a kockázati tényezőket, mint például az alkoholfogyasztás. Korábbi kutatások szerint ezek a tényezők a stroke-ok 90 százalékáért felelősek. Ezért érdemes odafigyelni az életmódunkra, és időben felismerni a stroke jeleit.

.