A túl sok vagy a túl kevés alvás egyaránt ártalmas

alon.hu

2024.02.04. 13:14

Egy egészséges felnőttnek ennyit kell aludnia.

A University College London (UCL) egy korábbi kutatása szerint a hét óránál rövidebb és a kilenc óránál hosszabb alvás egyaránt rontja a kognitív képességeket, például a vizuális emlékezetet és a reakciósebességet.

A kutatók közel 400 ezer ember adatait elemezték a UK Biobank adatbázisból, valamint az Alzheimer-kór genetikájával foglalkozó IGAP (International Genomics of Alzheimer’s Disease Project, IGAP) nemzetközi projektből. Megvizsgálták az alvás és a kognitív funkciók, valamint a demencia összefüggéseit.

A tanulmány eredményei alapján azok, akik napi hét óránál kevesebbet aludtak, minden elmaradt óra után öt százalékkal több hibát követtek el a vizuális emlékezetet mérő teszteken.

Azok, akik naponta kilenc óránál többet aludtak, még rosszabbul teljesítettek (9 százalék többletóránként). A reakcióidejük is átlagosan egy százalékkal lassult minden plusz óra alvással. Ezek alapján egy egészséges felnőttnek 7-9 órát kell aludnia.

A tanulmány hangsúlyozza az alvás mennyiségének fontosságát. Az alvási szokások javítása hasznos lehet a kognitív egészség szempontjából. Korábbi kutatások is kimutatták, hogy az alvási zavarok növelik az elbutulás kockázatát.

.