Kapcsolatot találtak a légszennyezés és a demencia között

MTI

2024.03.30. 14:21

Megnevezték azt is, melyek a leginkább érintett országok.

A légszennyezés és a demencia közötti kapcsolatot vizsgálták amerikai kutatók, akik azt találták, hogy már 2015-ben is a légszennyezés miatt kétmillióan lettek demensek és hatszázezeren haltak meg. A légszennyezés egyik fő forrása a szálló por, amely károsíthatja az agyat. A leginkább érintett országok Kína, Japán, India és az Egyesült Államok voltak, ahol a betegség nagy terhet jelent a társadalomra. A kutatók szerint a légszennyezés csökkentése segíthet megelőzni az elbutulást, de további kutatásokra van szükség a kapcsolat pontos meghatározásához.

A légszennyezés és az elbutulás közötti összefüggést Muye Ru, a Duke Egyetem és a Columbia Egyetem kutatója és kollégái tanulmányozták, amelyet az Amerikai Geofizikai Szövetség közleményében ismertettek. A kutatók a már létező szakirodalmat kutatták, hogy megtalálják a szálló por és a demencia közötti kapcsolatot. A szálló por természetes és ember által előidézett forrásokból, mint a gépkocsik kipufogógáza vagy az erdő- és bozóttüzek, származhat. Csakúgy mint cigarettából, amelyet belélegez mind a dohányos, mind a dohányfüstöt beszívó nem dohányos. Amikor ezek a szennyezőanyagok a szervezetbe kerülnek, hatással lehetnek a központi idegrendszerre és kognitív rendellenességeket okozhatnak.

A tanulmány szerint ezekben az országokban a légszennyezés miatt nagyjából 15 százalékos a demenciával összefüggő idő előtti elhalálozás, hétszázalékos a fogyatékossággal eltöltött élettartam, és mintegy 26 milliárd dollárra rúgnak a vele kapcsolatos gazdasági költségek. A kutatók szerint alábecsülik a légszennyezés valódi hatását, mivel nem veszik figyelembe a légszennyezés más egészségügyi kockázatait, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a légzőszervi betegségek vagy a rák.

.