Elfogadta a 2012-es költségvetését a Vas Megyei Önkormányzat

2012.02.17. 15:54

Az elfogadott büdzsé szerint a költségvetési bevételeket 379 millió 521 ezer forintra, a kiadásokat pedig 410 millió 521 ezer forintra tervezik, a hiány 31 millió forint.

Megyeháza, Szombathely

Valamivel több mint 410 millió forintból gazdálkodhat az idén a Vas Megyei Önkormányzat, a költségvetést pénteken fogadta el a közgyűlés kormánypárti többsége, az ellenzékben lévő MSZP és a Jobbik, valamint a Szolidaritás a Vidékért Mozgalom (SZVM) képviselője elutasította.

A költségvetést a megváltozott feladatokhoz szabták, az idei tanulóév lesz, a büdzsé év közben még módosítható, de fő számok elfogadhatók - mondta Pajor András (Fidesz) frakcióvezető.

A megye költségvetése egy közepes, 1000-2000 lakosú településével azonos, a feladatok ilyen mértékű változását és a finanszírozás ilyen drasztikus csökkenését a szocialisták nem tartják elfogadhatónak, ezért nemmel szavaznak - jelentette be Fehér László (MSZP).

Alon-megjegyzés:

A megyei önkormányzat oldalán található előterjesztés szerint az önkormányzatnak kiadásainak messze a legnagyobb tétele a személyi juttatások. Erre a célra 2012-ben 168 millió 795 ezer forint, illetve ennek a járulékai, 44,7 millió forint - azaz a több mint a költségvetési főösszeg fele - van betervezve.

Ami a létszámkeretet illeti, az előterjesztésben ezt a táblázatot találtuk

Látszámkeret

Rába Kálmán (Jobbik) szerint a kormánypártiak által elfogadásra javasolt költségvetésnek "a kukában a helye", akik pedig elfogadják, "pártkatonák".

Patyi Elemér (SZVM) szerint a helyzetet jól jelképezi a megyeháza fűtetlen díszterme, ahol ülésezni kényszerülnek, véleménye szerint ekkora költségvetésnél a Vas megyébe érkező külföldi vendégeknek kínált pogácsához is szponzorokat kell majd keresni.

Kovács Ferenc (Fidesz), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerint korábban is szűkében volt a megyei önkormányzat a működési forrásoknak; az olyan állami feladatokat ellátó intézmények, mint például a kórházak fenntartásához egyszerűen továbbadták a pénzt, a fejlesztés érdekében pedig rendszeresen hiteleket vettek fel - emlékeztetett.

Az elfogadott büdzsé szerint a költségvetési bevételeket 379 millió 521 ezer forintra, a kiadásokat pedig 410 millió 521 ezer forintra tervezik, a hiány 31 millió forint.

Kun László címzetes megyei főjegyző megjegyezte: a stabilitási törvény szerint már 2012-ben sem lehet több a hiány, mint a saját bevételek 50 százaléka, így a költségvetés elfogadása után a megye vezetésének mindent meg kell majd tennie annak érdekében, hogy a hiányt lefaragják.

Kovács Ferenc az MTI érdeklődésére közgyűlés ülése után elmondta: a lefaragás érdekében már a pénteki ülésén lépéseket tettek, hiszen a bizottsági struktúra átalakításával megszüntették a külső bizottsági tagok tiszteletdíját, és felére csökkentették a képviselők költségtérítését, mindez a hiány nagy részét fedezi. Emiatt a költségvetést rövidesen módosítani fogják - tette hozzá az elnök.
 

.