Elkezdődtek a maribori programok: Európa kulturális fővárosa a szomszédban

2012.01.15. 16:32

Óriási világító feliratokkal, lézershow-val és fényekkel "újjáépített" történelmi városfalakkal köszöntötte a szlovéniai Maribor szombaton este az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) évad nyitányát. A város Szombathelytől mindössze 150 kilométerre van, februárban magyar hónap lesz.

Maribor

Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, többnyelvűségi, ifjúsági és sport biztosa a többezres ünneplő tömeg előtt kijelentette: minden bizonnyal Európa egyik legkedveltebb rendezvénysorozata a kulturális fővárosok programja. Minden városban ünnep ez, esély a találkozásra, arra, hogy "tanuljunk egymástól, és megismerjük egymás történelmi örökségét", s érezzük az egybetartozásunkat - fogalmazott az uniós biztos.

Hozzátette, hogy az elkövetkezendő egy évben Maribor és partnertelepülései nemcsak számos eseménynek adnak helyszínt, de Európa szívében megmutathatják saját örökségüket, valamint "az itt élők dinamizmusát és kreativitását".

Részlet a szombati nyitó előadásból
Részlet a szombati nyitó előadásból

Danilo Türk köztársasági elnök alig kezdte el ünnepi beszédét, amikor egy bekiabáló megpróbálta azt megzavarni, de a tömeg gyorsan lehurrogta a tiltakozót. Az államfő ezután kifejthette: egész Szlovénia büszke Mariborra, amely kulturális fővárosként "több optimizmust sugározhat" az egész térségre. Meglátása szerint erre szükség is van, hiszen egész Európa válságban van, válaszokat keres a gazdasági, pénzügyi krízisre.

A Maribor 2012 egész hétvégén tartó nyitórendezvényeinek látványos elemei szombaton este sötétedéskor a Dráva-parti város nyolc pontján felépített óriás világító feliratok felkapcsolásával indultak. A szövegek Maribor legnevesebb írójának, Drago Jancarnak a munkáira utaltak. A hivatalos esti nyitórendezvénnyel egy időben pedig szintén több helyszínen gyúltak fel a középkori városfal helyét mutató fények, amellyel virtuálisan "újjáépítették" az egykori Marburgot.

Bár tisztába vagyunk azzal, hogy olvasónk többségének napjainkban nem a szomszédos országban zajló kulturális események a legfontosabbak, mindenesetre nem árt tudni, hogy mi zajlik a tőlünk mindössze kétórás autóútnyi távolságban levő városban, hátha találunk magunknak valamit az elkövetkezendő évben, amiért érdemes útra kelni.

Annál is inkább, mert az Alon tudósítójának személyes élménye, hogy Maribor nemcsak a papír szintjén veszi komolyan a kultúrát. Amikor néhány évvel ezelőtt részt vettünk az itt zajló UNICEF-gálán, meglepődve tapasztaltuk, hogy a Szombathelynél nem sokkal nagyobb szlovén városnak a színház mellett saját opera és balett társulata is van. (J. A.)

A 120 ezres Dráva-parti városban a nyitóceremónia helyszíne a nemrég újjáépített Leon Stukelj tér volt, ahol többezres tömeg gyűlt össze. Az elkülönített lelátón több száz politikus, művész, illetve a diplomáciai testület tagja - köztük Szent-Iványi István, Magyarország ljubljanai nagykövete - tekintette meg a lézershow-val kísért produkciót. Az egyórás műsorban száz tagú nagyzenekar muzsikája mellett vetítették a háttérbe az öt partnervárost - Muraszombatot (Murska Sobota), Velenjét, Ptujt, Novo Mestot és Slovenj Gradecet - bemutató kisfilmeket. A produkciót Matej Filipcic rendezte, aki évtizedek óta jelentős tánc- és színházi előadások közreműködője, az utóbbi három évben pedig öt állami ünnepség rendezése is a nevéhez fűződik.

Magyar vonatkozású események

A magyar vonatkozású események már pénteken megkezdődtek: két kiállításon magyar alkotók művei is középpontba kerültek. Finn, észt és magyar művészek munkáit - köztük Makovecz Anna műveit - textil- és ékszerkiállításon tekinthetik meg a Mariborba látogatók, míg egy másik tárlaton a három országból 28 képregényrajzoló alkotásai láthatók.

Februárban magyar hónap lesz az EKF programsorozat jegyében Mariborban.

Maribor
Maribor
 

Kiállítást rendeznek Victor Vasarely alkotásaiból, megnyitnak egy Zsolnay-kincseket bemutató tárlatot, az Antal-Lusztig-gyűjtemény becses darabjai is láthatóak lesznek, továbbá Budapest Positive címmel a Pro Cultura Urbis alapítvány tárlata is megnyílik a nagyközönség számára.

A magyar kultúrmisszió jegyében lép fel a Baltic-Hungarian Jazz Quartett - Oláh Kálmán és Barcza Horváth József közreműködésével -, valamint koncertet ad Bogányi Gergely és Lajkó Félix is.

A 2010-es EKF-város, Pécs közreműködésével a Jelenkor folyóirat irodalmi estjét tartják február 17-én, alig egy héttel később pedig a zalaegerszegi Griff Bábszínház vendégjátékaként elevenedik meg Mariborban János vitéz története.

A hétvégén tartott maribori nyitórendezvényeken jelen volt Szalay Tamás, a 2010-es pécsi EKF év programigazgatója, jelenleg a Zsolnay Örökségkezelő Kft. nemzetközi igazgatója. Mint az MTI-nek elmondta: a maribori Zsolnay-kiállítás nem hagyományos kerámia bemutató lesz, hanem a gyár történetét tárja fel a kiállított tárgyakkal, egyúttal bemutatja azt a fordulatot is, ahogyan a gyárból kulturális negyed vált. A Jelenkor folyóirat estjével kapcsolatban megjegyezte, hogy a pécsi és maribori szervezők már 2009 óta együttműködnek, és a tavalyelőtti EKF év alatt is több közös programban vett részt a két város.

A Maribor 2012 rendezvénysorozatra megérkezett kerékpárjával a Pécsett élő Simon Wintermans is. A holland férfi az elmúlt években biciklijével mintegy 10 ezer kilométert tekerve bejárta az aktuális kulturális fővárosok közötti utat, ennek folytatásaként érkezett a szlovén városba, és azt tervezi, hogy az idei év másik fővárosába, a portugál Guimaraesbe is elkerékpározik.

A magyar határtól mindössze 80 kilométerre fekvő Mariborban 21,5 millió eurós költségvetésből megvalósuló egész éves programsorozat eseményeiről a www.maribor2012.eu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fotó: Varga György (MTI)

.