Tudta? Magyarországon tíz nagyobb sípálya működik

2016.01.04. 18:55

A Vas megyéhez közeli eplényi már megnyílt.

 

Fehér Gyula, a Chernel István sí és turisztikai egyesület elnöke felhívta a figyelmet: Magyarországon tíz nagyobb sípálya működik, hat-hét helyen van hóágyú. Ezek a pályák összefogtak, és a Síelj itthon! elnevezésű mozgalom keretében szeretnék bemutatni, hogy Magyarországon is lehet síelni - számol be róla a hirado.hu.

A két napja tartó hóágyúzásnak és a hideg időjárásnak köszönhetően pénteken megnyitott az eplényi sípálya - tájékoztatta a síközpont marketingvezetője az MTI-t.

Ebele Bálint elmondta, síelhető a teljes 1-es pálya és a tanulópálya, üzemel a négyüléses sílift, az 1-es csákányos felvonó, illetve a T1-es oktatólift. Kinyitott a síiskola, a felszerelés-kölcsönző, az étterem, a büfé és az Ámos-hegy tetején lévő vendéglátóhely is.

Hozzátette, a hideg időjárásnak és a hóágyúzásnak köszönhetően a pályát 30-60 centiméter vastag hóréteg borítja, és a Bakonyban jelenleg is télies idő van, szállingózik a hó.

Napközben folytatták az 1/b és a 7-es pálya hóágyúzását, éjszaka pedig tovább növelték a hóréteget a síközpontban. Ebele Bálint elmondta, várhatóan hétvégén megnyitják az 1/b pályát, illetve 7-es pálya felvonó felőli oldalán is lehet majd síelni.

Szintén a hirado.hu számolt be arról, hogy a visegrádi Nagy Villám Sípálya is várja már a sportolni vágyókat. Igaz, az üzemeltető tájékoztatása szerint most még csak hóágyúkkal működik a pálya, de - mint hozzátette - az előrejelzések alapján természetes hóra is számítanak: jövő héten kedden, szerdán pár centiméter hó is hullhat.

Lapunk tavaly két részben közölt síelési útmutatót kezdőknek. Milyen felszerelés szükséges a síeléshez? Hova érdemes utazni? Hogyan lehet elsajátítani? Utánajártunk a legalapvetőbb kérdéseknek. 

Az első részt itt, a másodikat itt olvashatják el.

De azokról sem feledkeztünk meg, akik sílécek helyett inkább hódeszkán siklanának. Ők ide kattintsanak.

Néhány éve már a hazai sípályákat is bemutattuk.

Fotók: címlapkép - sieljitthon.hu, 1-2. fénykép: Bodnár Boglárka (MTI); a képeken: Síelők az eplényi Síarénában 2016. január 2-án; 3. fénykép: Komka Péter (MTI); a képen: Síelők a mátraszentistváni Síparkban 2016. január 2-án.

.