Ételek, melyektől jobb kedvünk lesz, és melyektől szomorúvá válhatunk
Szinte mindenki találkozott már azzal az érzéssel, hogy egyes ételek ugyan evés közben még örömet okoznak, de aztán, nem sokkal később rosszabbul érezzük magunkat tőlük a bőrünkben. Ilyen lehet például a torta, a fehér kenyér és az édességek egy része.
Egy felmérés azt mutatta ki, hogy ez a hatás, evés után alig több mint negyedórával már kézzelfogható változást okozhat a hangulatunkban.
A megkérdezettek több, mint egyharmada azt mondta, hogy hangulatuk javítása érdekében hajlamosak ételhez nyúlni, majd átlagosan havonta tízszer meg is bánják utólag, ha valamit hirtelen felindulásból megettek.
Mindezt persze okozhatja az ételek hatása is a gyomrunkra, de talán ne vessük el, hogy a bűntudat is közre játszik ebben.
A kutatás mindenesetre azt mutatja, hogy a magas só- vagy zsírtartalmú ételek - például hamburgerek, pizzák és chipsek - élen járnak azon ételek listáján, amelyektől az emberek rosszabbul érzik magukat utólag.
Ugyanakkor a nyers ételek - például gyümölcsök, diófélék vagy egyszerű feldolgozatlan rágcsálnivalók - gyakorta kellemes érzéssel töltenek el minket.
Úgy tűnik, hogy a természetesebb táplálkozással nem csak a testünket töltjük fel, hanem az hangulatunkat is feldobhatjuk.