Hirdetés

Nem mindegy, hogy milyen vizet iszik

Nem mindegy, hogy milyen vizet iszik

2019.02.26. 06:44

Mutatjuk, hogy mire kell odafigyelni.

Hirdetés

Vízre mindenképpen szüksége van szervezetünknek. Egy felnőtt napi vízszükséglete testsúlyától függően 2-3 liter körüli. Ha nem iszunk elég folyadékot, akkor fájni fog a fejünk, besűrűsödik a vérünk. 

Élettani szempontból a fogyasztásra szánt ásványvizek legfontosabb alkotóelemei közé tartozik a kalcium, magnézium és a nátrium.

Kalciumból, magnéziumból minél több van benne, annál jobb. A kalcium elsősorban a csontok építőanyaga, a magnézium pedig idegi működés fontos alkotója és katalizátora.

A nátriummal viszont éppen fordított a helyzet, mivel túl sok sót fogyasztunk. A szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás egyik okozója a túlzott sóbevitel. Az alacsony nátriumtartalmú vizekkel ez valamelyest kezelhető.

 

Az ásványvizek különböző kémhatásúak: savasak, lúgosak és semlegesek. Legjobb a lúgos ásványvíz, mivel a bevitt élelmiszerekkel jellemzően elsavasodik a szervezet, amit kicsit ellensúlyozni tud a bevitt lúgos víz. Ezért szokták ráírni a flakonjára, hogy fitt, illetve nátriumszegény.

Mindegy, hogy drága vagy olcsó ásványvizet vásárolunk; ez igaz a külföldi vizekre is. Az importvizek fogyasztását nyugodtan lehet mellőzni, mert semmiben nem különböznek a Magyarországon kaphatóktól.

Napi 3 liter víz fogyasztása ajánlott, és semmi bajunk sem lesz akkor, ha ez mind ásványvíz. Fontos, hogy sok legyen benne a kalcium és a magnézium, de alacsony legyen a nátriumtartalma.

A gyártók változatos ötletekkel rukkolnak elő, hogy eladják termékeiket. Ilyen például az oxigénnel dúsított ásványvíz. Az oxigént lehet víz formájában fogyasztani, de a hozzáadott oxigénnek semmilyen egészségügyi pluszhatása nincsen. Az oxigén a légzésnél elengedhetetlenül fontos, de a belek működéséhez biztosan nem kell.

.