Hirdetés

Bezárt a magyar Danone-gyár

2015.07.10

A tulajdonos csoport a magyarországi termék-előállítást más európai egységeibe helyezte át.

Hirdetés

Júniusban befejezte a magyarországi tejtermékgyártást a budapesti székhelyű Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. A tulajdonos multinacionális Danone csoport a magyarországi termék-előállítást más európai egységeibe helyezte át, de a savanyított Danone-készítmények ezután is kaphatók lesznek a hazai piacon, a Danone Kft. pedig a csoport régiós központja marad - olvasható az agrárszektor.hu oldalán.

A lap értesülései szerint a magyar gyárbezárással érintett dolgozók csaknem 80 százalékának már van új munkahelye és a cég tejbeszállító termelőpartnerei számára is új felvásárlókat talált.

A multinacionális Danone csoport júniusban beszüntette a tejtermékkészítést budapesti gyárában. A lépés azt jelenti, hogy a cég végleg befejezte a magyarországi tejtermék-előállítást.

A döntést azzal indokolták, hogy a budapesti feldolgozó kapacitáskihasználtsága alacsony szintre csökkent. Ennek hátterében pedig a friss tejtermékek iránti, tartósan csökkenő kereslet, illetve a kedvezőtlen élelmiszer- és tejipari trendek álltak. Ezek miatt a csoport magyarországi értékesítései 20 százalékkal estek vissza 2011-2013-ban.

Bezárt a magyar Danone-gyár

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A bejelentés óta a Danone a magyarországi termelést fokozatosan más termékgyártó egységeibe helyezte át európai frisstejtermék-hálózatán belül. Bár a magyarországi gyártás most megszűnt, a Danone márkák ezután is kaphatók lesznek a magyar piacon, a csoport itteni leányvállalataként működő Danone Kft. pedig továbbra is a Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Horvátországot magában foglaló régió központja marad. 

A Danone Kft. Magyarországon savanyított tejkészítményeket (tejfölt, kefirt, natúr és gyümölcs joghurtokat, illetve tejdesszerteket) gyártott és forgalmazott. 

A gyárbezárás tavaly júniusi bejelentése óta a céghez érkeztek megkeresések a X. kerületi telephellyel kapcsolatban, de a tárgyalások még nem fejeződtek be. A kft.-nek korábban tíz körüli állandó nagy tejbeszállító partnere volt, akik számára a megtermelt tej elhelyezéséről tavaly nyár óta egyedi megoldásokat – új felvásárlókat – találtak. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legutolsó, 2010-2012-es adatai szerint a cég évente 25-30 millió liter tejet vásárolt fel, amely az 1,2- 1,3 milliárd literes teljes hazai tejfelvásárlási piac 2-3 százalékát tette ki. Éves árbevétele pedig 24-28 milliárd forint között mozgott 2011-2013-ban.

A termelés megszüntetése 139 alkalmazottat érintett a cég 270 magyarországi dolgozójából. A vállalaton belül „Támogató Központot" hoztak létre, amely 2014 szeptembere óta működik közre a munkavállalók álláskeresésében. A központ idén év végéig biztosan fennmarad, és fogadóórákkal, egyéni tanácsadással, illetve képzésekkel járul hozzá az elhelyezkedéshez. A dolgozók emellett végkielégítésből, szociális támogatásból és képzési programokból álló csomagot kaptak - írják.

A cég igazgatója szerint azok számára, akik még nem találtak új munkát, szintén személyre szabott elhelyezkedési terveket dolgoznak ki.

Az eredeti cikk itt olvasható.