Ezekre a helyekre már nem is olyan reménytelen az eljutás.

 

Tettünk már közzé válogatást a világ legszebb tengerpartjairól. A listáról akkor kimaradtak az európai helyszínek, de csak azért, hogy most részletesen is vissza tudjunk térni rájuk. Elvégre ezekre a helyekre már nem is olyan reménytelen az eljutás.

Előzmény:
 
 

 
 Hajóroncs öböl, Zakynthos (Görögország)
 

Hajóroncs-öböl, Zakynthos, Görögország

 
Amikor először megy az ember Görögországba, leginkább azon lepődik meg, hogy a korábban látott fotók nem túlzások: tényleg ilyen az ország és a tenger. Sőt. A szép helyszínek közül is az egyik leghíresebb az ország keleti partjainál fekvő Zakynthos szigetén található Navagio Beach, más néven Shipreck Bay, azaz Hajóroncs öböl. A képre rápillantva nem kell magyarázni, hogy miért. A hely egyébként csak hajóval közelíthető meg.
 
 
Cala Tarida, Ibiza (Spanyolország)
 

Cala Tarida - Ibiza

 
Ibiza hedonista partikkal szerzett kétes hírneve elhomályosítja a sziget lélegzetelállító természeti adottságait. Pedig az utóbbiból is van jócskán. Ilyen például a sziget nyugati oldalán található Cala Tarida és környéke.
 
Lara Bay (Ciprus)
 

Lara Bay, Ciprus

 
A képen látható partszakasz a sziget észak-nyugati részén található. Ciprus az utóbbi időben alaposan berendezkedett a tömegturizmusra, a Lara-öböl, illetve a hozzá tartozó, teknősökben és egyéb izgalmas élőlényekben gazdag partszakasz azonban megőrizte magát eredeti állapotában. Ennek azonban ára van: csak terepjáróval közelíthető meg.  
 
Sango Bay, Durness (Skócia)
 

Durness Skócia

 
Még mielőtt rohanunk szállást foglalni, nézzük meg a térképen, hol is van ez. Durness Skócia észak-nyugati csücskében található, így a fehér homok nem feltétlenül párosul trópusi éghajlattal és langyos tengervízzel.
 
Sagres, Algarve (Portugália)
 

Algavre, Portugália

 
Még a nagy földrajzi felfedezések előtt úgy gondolták, ez a világ nyugati vége. Mára ez a misztikus adalék elpárolgott, de a narancssága sziklák és a tövükben hullámzó óceán megmaradtak.
 
Nugal Beach, Tucepi (Horvátország)
 

Nugal Beach

 
Tucepi a szemkápráztató Makarska-part egyik legszebb helye, amely egyesíti mindazt, amit Horvátországban szeretünk: a drámai töltésű, sötétzöld növényzettel és fehér sziklákkal vízbezuhanó szárazföldet és kék, tiszta tengert. A strand jelenleg naturista fürdőhely.
 
Chia, Szardínia (Olaszország)
 

Chia, Szardínia

 
Ezen nincs sok magyaráznivaló. Homokdűnék, kristálytiszta víz, olyannyira, hogy ez már nem is a Földközi-tenger, hanem a karibi térség jön házhoz. Már amennyire, ugye.
 
A Kur-földnyelv (Litvánia)
 

Kur-földnyelv, Litvánia

 
A Kur-földnyelv (Curonian Spit) Európa egyik legérdekesebb természeti képződménye, melyről nem sokat tudunk errefelé. A közel 100 kilométer hosszú, 0,4 –3,8 km széles földnyelv Oroszország kalinyingrádi régiója és Litvánia között található, elválasztva egymástól a Kur-öblöt és a Balti-tengert. A Kur-földnyelv gyakorlatilag egy homokzátony, Európa legnagyobb homokdűnéivel: néhánynak a magassága eléri a 60 métert. A terület a világörökség része.
 
Ramla Bay (Málta)
 

Ramla Bay, Málta (Gozo)

 
A Ramla-öböl Málta kisebb szigetén, Gozón található. Különlegességét a vörös homok adja, kétoldalt sziklákkal, hátul homokdűnékkel védett. A legenda szerint a közeli barlangban töltött Odüsszeusz Kalüpszó nimfával hét évet.
 
Étretat, Normandia (Franciaország)
 

Etretat, Normandia, Franciaország

 
Az ország északi tengerpartján található sziklás szakasz sokunk számára ismerős. A jellegzetes sziklák a fotókon kívül számos festményen és filmekben is felbukkannak, a táj nemcsak a nyaralók, de a művészemberek fantáziáját is megmozgatja.
 
Korábban:
 
 
 

 

.