Hirdetés

Svédország nyerte a 60. Eurovíziós Dalfesztivált

2015.05.24. 01:10

Magyarország a nem túl előkelő 20. helyen zárt.

Hirdetés

Szombat este rendezték meg Bécsben az Eurovíziós Dalfesztivál jubileumi, hatvanadik döntőjét. A vetélkedő a leghosszabb ideig tartó televíziós zenei műsor a világon, ezzel a teljesítménnyel éppen a döntő napján került be a Guiness-rekordok könyvébe.

Svédország nyerte a 60. Eurovíziós Dalfesztivált

Szerkesztőségünkben a dalverseny megosztó műsor, van, aki kifejezetten várta, de többen nem voltak rá kíváncsiak.

Az adást természetesen a tavalyi győztes, Conchita Wurst látványos produkciója nyitotta, megalapozva ezzel az est látványelemekben bővelkedő hangulatát. A fellépők rajtszámát (melyet részben sorsoltak, részben pedig szakmai zsűri határozott meg) szombat hajnalban hozták nyilvánosságra, így az országok az alábbi sorrendben követték egymást a színpadon:

1. Szlovénia
2. Franciaország
3. Izrael
4. Észtország
5. Nagy-Britannia
6. Örményország
7. Litvánia

8. Szerbia
9. Norvégia
10. Svédország
11. Ciprus
12. Ausztrália
13. Belgium
14. Ausztria

Ausztria dala után tartottak egy rövid szünetet, s már folytatták is a műsort ebben a sorrendben:

15. Görögország
16. Montenegró
17. Németország
18. Lengyelország
19. Lettország
20. Románia
21. Spanyolország

22. Magyarország
23. Grúzia
24. Azerbajdzsán
25. Oroszország
26. Albánia
27. Olaszország

2015-ben már a „kevésbé európai” Ausztráliát is a mezőnyben köszönthette a közönség. Valamint újítottak a dalokat megelőző kisfilmeken is. Most az egyes országok fellépői csomagot kaptak, amiben egy-egy osztrák városba invitálták őket különböző tevékenységek, például csipkekészítés, tűzoltás vagy felvonófestés elvégzésére.

Svédország nyerte a 60. Eurovíziós Dalfesztivált

Az előzetes vélemények és visszhangok alapján Oroszországot, Svédországot, Észtországot és Olaszországot tartották esélyesnek, de a rajongók körében nagy favoritnak számított Belgium, Izrael és Szerbia produkciója is. A külföldi sajtó és sokak meglepetésére Ciprus és Magyarország szintén továbbjutott dalával.

Az idei mezőnyben inkább a lassú, balladaszerű előadások domináltak, de például Szerbia, Izrael és Grúzia is remek, pörgős számmal készült.

A fellépőruhák tekintetében a műsor nem hozott sok újat, hiszen eddig is a legkülönfélébb költemények fordultak elő az előző években. Még ehhez képest is kitűnt a tömegből az izraeli Nadav Guedj gigantikus aranyszínű cipőjével, a Maraaya nevű szlovén formáció, kiknek jellegzetessége, hogy minden fellépésükön fejhallgatót viselnek, vagy a tollruhába bújt grúz Nina Sublatti.

Svédország nyerte a 60. Eurovíziós Dalfesztivált

Ugyan a bécsi színpad méretben kissé alulmúlta az eddigieket, még így grandiózus volt, és lehetőséget adott a háttértervezőknek a kibontakozásra.

Így lehetővé vált, hogy megvalósuljon az észtek árnyjátéka, a franciák dobos menetelése vagy a svédek lenyűgözően látványos pálcikaemberkés kivetülése. Sőt, az osztrák csapat előadása alatt volt egy valóban égő zongora is. Ezen felül jól fel lehetett használni a különlegesen fel-le húzható, világító bogyós elemeket.

Boggie 22.-ként adta elő Wars for Nothing című, mélyebb töltetű dalát, mely a háborúk értelmetlenségéről szól. Az előadás hátterében a fegyverek alakulnak át egy gyönyörű fává. Bár Boggie dala nem tartozott a lendületes produkciók közé, hibátlanul tiszta volt, s a közönség is lelkes ovációval fogadta a helyszínen. Sajnos ez a későbbiekben nem bizonyult elegendőnek.

Svédország nyerte a 60. Eurovíziós Dalfesztivált

A győztes

Az összes dal eléneklése után megindult a szavazás, melyet 23:40-kor zártak le. A voksolás alatt s az összesítés során a visszajátszások mellett extra produkciókkal szórakoztatták a nézőközönséget. Majd 23:55-kor végre megtörtént a szavazatok összeszámlálása, s megkezdődött az országok kapcsolása.

Eleinte nem volt kiemelt favorit, többen is kaptak 12 pontot, s ugrottak felváltva az élre.

Majd az élmezőny 3-4 országra (a megjósolt esélyesekre) redukálódott, szoros verseny alakult ki ugyanis Olaszország, Oroszország, és Svédország között. Pár kapcsolással később a kör kezdett szűkülni, és Oroszország Svédországgal volt nagy versenyben. A féltávnál Oroszország 187, míg Svédország 173 ponttal állt.

Svédország nyerte a 60. Eurovíziós Dalfesztivált

A folytatásban sem változott semmi, az első három helyen lévő ország bebetonozta magát, a két éllovast pedig épp csak egy hajszál választott el egymástól. Négy voksoló országgal a vége előtt Svédország azonban behozhatatlan előnyre tett szert, s ezzel megnyerte a 60. Eurovíziós Dalfesztivált, összesen 365 ponttal.

Magyarország az alábbi országoktól kapott pontot: Románia (4 pont), Franciaország (1), Németország (1), Csehország (1 pont), San Marino (4 pont), Észtország (8 pont) Ez pedig sajnos most csak a 20. helyhez volt elegendő. 

Fotók: www.eurovision.tv