Évente 300 ezer palack bort állít elő a Pannonhalmi Apátsági Pincészet

2013.05.16. 19:40

A pincészet működésének kezdete óta jelentősen növelte a szőlő fajtaválasztékot. Jelenleg négy kék- és kilenc fehérszőlő-fajtát termesztenek a visszavásárolt 52 hektáron Pannonhalma környékén.

 Az idén tízéves Pannonhalmi Apátsági Pincészet évente ma már 300 ezer palack bort állít elő, ezt a mennyiséget legfeljebb még 50 ezer palackkal tudják emelni - mondta Hortobágyi Cirill, a főapátság perjele csütörtökön sajtótájékoztatón, az MTI érdeklődésére.

    Hozzátette: a pincészet működésének kezdete óta jelentősen növelte a szőlő fajtaválasztékot. Jelenleg négy kék- és kilenc fehérszőlő-fajtát termesztenek a visszavásárolt 52 hektáron Pannonhalma környékén.

    Az apátsági pincészet borainak exportpiaca Hollandia, Svájc és Németország, továbbá az Egyesült Államok. Az exportot a pincészetet működtető társaság bonyolítja, a piacszerzésért "nagyon meg kell küzdeni" – fogalmazott Hortobágyi Cirill. Céljuk, hogy a megtermelt bormennyiség egyharmadát külpiacon értékesítsék - tette hozzá. A pincészetben történő értékesítés arányát is tovább szeretnék növelni, ennek a perjel szerint van esélye éppen a növekvő turizmus miatt.  

   A pannonhalmi bencés főapátság a közelmúltban 700 millió forintos turisztikai fejlesztést valósított meg, amelyhez 600 millió forintos támogatást nyert az Európai Uniótól és a magyar államtól. A projekt központi eleme a bazilika belső terének felújítása volt. A rekonstrukciót John Pawson nemzetközi hírű dizájnépítész tervezte meg.    

A tavaszi turistaszezontól már az új látogatóbejáraton keresztül juthatnak a vendégek a bazilika és a könyvtár épületegyütteséhez. A létesítményt a komplex turisztikai fejlesztés keretében építették, a projekt része volt a tíznyelvű audio guide rendszer bevezetése is.  

   A pannonhalmi főapátság a vallási és a kultúrtörténeti értékekhez kapcsolódóan többfajta lehetőséget kínál a vendégeknek. Ilyen értelemben a gyógynövénykertet és a pincészetet is turisztikai vonzerőnek tekintik. Ezek a turisztikai elemek  egymást erősítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy húsz százalékkal, 120 ezerre növeljék az eddigi éves látogatószámot – mondta a perjel.

.