Január 4-én született Jacob Grimm, Newton, Korda György

alon.hu

2021.01.04. 16:37

Meg Békefi László és Braille, de ezen a napon szabadalmaztatták a görkorcsolyát, illetve először végeztek sikeres vakbélműtétet is.

Január 4-én született Jacob Grimm német meseíró és mesegyűjtő.

A Grimm családban összesen 6 gyermek született, híres meseíróvá Jacob és Wilhelm Grimm vált. A német köztudatban a két fivér neve együtt ismert. 1806-tól kezdve gyűjtöttek meséket a Grimm fivérek. 1811-ben Jakob kiadta első művét a lovagi énekekről. Wilhelm első könyve régi dán meséket tartalmazott. 1813-1816-ban a Régi német erdők című újságot adták ki régi német mesékkel. 

Az 1815-ben kiadott mesekönyvüket fivérük, Ludwig Emil illusztrálta. Jacob Grimm 1830-tól professzor lett, Wilhelm 1835-től. 

1643. január 4-én született Newton, gravitáció, a tömegvonzás, a mechanikai alaptörvények felismerője, filozófus és alkimista, a modern történelem egyik kiemelkedő tudósa, akinek születési időpontja egyes források szerint 1642. december 25-e.

Korda György táncdalénekesnek is ezen a napon van a születésnapja.

 

Franciaországban, 1809. január 4-én született Braille, aki 1829-ben tette közzé találmányát, a vakírást, amelyet hazánkban 1893-ban vezettek be.

Ezen a napon szabadalmaztatták a görkorcsolyát. Az 1800-as évek közepén több feltaláló tűnt fel sok különböző típusú görkorcsolyával, ám irányítási problémák miatt egyik sem volt sikeres. A problémát az amerikai James Plimpton oldotta meg. A talp oldalára 2-2 kereket helyezett, és ezzel megalkotta a kétsoros görkorcsolyát.

Az ügyes görkorcsolyázók ezzel már a jégkorcsolya összes elemét le tudták másolni. Egyelőre elvetették az egysoros görkorcsolya elvét. Eleinte a görkorcsolyázás a gazdagok számára volt elérhető, de ahogy elárasztották a piacot az olcsó másolatok, úgy nőtt a sportág népszerűsége.

Egyes feljegyzések szerint, az első sikeres vakbél műtétet is január 4-én végezték el a világon. 

1960. január 4-én autóbalesetben meghalt Albert Camus francia író. Írói hírnevét a német megszállás alatt megjelent két művel szerezte meg, ezek filozófiai esszéje a Sziszüphosz mítosza 1942 és a Közöny 1942 című regénye. Párizsban élt, részt vett az ellenállásban is. Sartre-ral eleinte jó barátságban voltak. Mindketten antifasiszta nézeteket vallottak, valamint elfogadták az egzisztencialista filozófia alapjait. 1952-ben világnézeti okok miatt, többek között a magyar forradalom és szabadságharc megítélése miatteltávolodtak egymástól. Camus mindvégig kiállt a magyar 56 mellett. 1957-ben Camus Nobel-díjat kapott.

A Luna-1 szovjet űrszondát 1959. január 2-án indították, majd január 4-én kellett volna becsapódnia a Holdba, de 5995 km-re elrepült mellette és Nap körüli pályára állt. A Luna–1 lett az első mesterséges bolygó.

1797. január 4-én megszületett Wilhelm Beer német amatőr csillagász, ő készítette az első Hold-térképet.

1891-ben ezen a napon született meg Békeffi László komikus színész, színművész, kabaréíró, konferanszié. Pályáját újságíróként kezdte, de színitanulmányokat is végzett, a kabarét választotta. 1924-ben kabarét nyitott Vidám Színpad néven. Komjáti Károllyal alapította meg 1936-ban a Pódium Írók Kabaréját, mely szokatlanul bátor hangú fórumot is teremtett a fokozatosan feszültebbé váló politikai viszonyok között. Saját maga is áldozatul esett szókimondó, éles bírálatainak.

.