Az LMP a Falco-gyár ügyéről

2014.08.05. 14:33

"A jobb- és baloldal is hasba akarja akasztani a Keleti városrészen élőket" - írják.

Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője kedden az alábbi sajtóközlemény juttatta el szerkesztőségünknek.


SAJTÓKÖZLEMÉNY

A jobb- és baloldal is hasba akarja akasztani a Keleti városrészen élőket

A mostani és az előző városvezetések közösen felelősek a Keleti városrészen élők helyzetéért, ezért választási ígérgetések helyett valós megoldásokat kell találni, a lakók bevonásával.

A Lehet Más a Politika zöldpártként fontosnak tartja, hogy a helyi környezetvédelmi problémák az önkormányzati választás meghatározó témái legyenek. Ez történik jelenleg a Falco gyár környékén élők által hosszú évek óta hangoztatott gondokkal. Eddig a Keleti városrészen élők felvetésének folyamatos szőnyeg alá söprése zajlott, ám félő, hogy most is csak a választásokig szóló üres ígérgetéseket kapnak a lakók.

Idén májusban, a Falco gyár új üzemcsarnokának avatóján Puskás Tivadar azt mondta, hogy pár napon belül olyan megoldás születik a problémákra, ami minden érintett fél számára megnyugtatást jelent. Azóta nem történt semmi ez ügyben, ahogy a Fidesz–KDNP, valamint a Pro Savaria vezetésével most záruló egész ciklusban sem. Sőt, folyamatos engedmények születtek a gyár javára. A problémák azonban nem most, hanem még az előző ciklusokban kezdődtek.

2006-ban, az MSZP-s városvezetés alatt sorolták a Pick-lakótelepet kisvárosi kategóriából vegyes besorolású övezetté, aminek hatására a gyár zajszint-kibocsátása megemelkedhetett. A szocialisták minapi sajtótájékoztatójukban most ennek visszaállítását szorgalmazták. Az általuk hozott döntést azonban a helyben lakók nyolc évig voltak kénytelenek megszenvedni.

Az LMP volt az egyetlen párt az elmúlt 24 évben, ami a Parlament elé vitte a Falco környékén lakók ügyét: Schmuck Erzsébet, a zöldpárt országgyűlési képviselője miután a helyszínen tájékozódott, interpellációban hívta fel a figyelmet a környezeti problémára.

Az LMP szerint a lakók választások előtti hasba akasztása helyett végre valódi megoldások kellenek, ám a Keleti városrészen élők valós bevonása nélkül ez elképzelhetetlen.

Szombathely, 2014. augusztus 5.

Horváth Zoltán

önkormányzati képviselő, LMP

.