Hirdetés

Feleségével utazott az Azori-szigetekre Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke

2011.12.09. 16:45

Kovács Ferenc, (Fidesz) a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elismerte a közgyűlés pénteki ülésén, hogy a felesége is elkísérte az Európai Régiók Gyűlésének (AER) az Azori-szigeteken tartott november végi találkozójára, de mint mondta, felesége utazásának minden költségét maguk fizették.

Hirdetés

Kovács Ferenc, (Fidesz) a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elismerte a közgyűlés pénteki ülésén, hogy a felesége is elkísérte az Európai Régiók Gyűlésének (AER) az Azori-szigeteken tartott november végi találkozójára, de mint mondta, felesége utazásának minden költségét maguk fizették.

A közgyűlési elnök ezt Rába Kálmán jobbikos képviselő kérdésére válaszolta az ülésen, aki felszólította, adjon magyarázatot az utazására, ismertesse annak finanszírozását, és mondja meg, igaz-e, hogy a feleségével együtt utazott.
Kovács Ferenc elmondta: a kinttartózkodás költségeit az anyaszervezet, vagyis az AER fizette, az utazás költségét, a személyenkénti 200 ezer forintot pedig a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége a tagdíjakból fedezte. Ezt az összeget később - tette hozzá - a megyei elnökök saját döntésük alapján jótékonysági célokra ajánlották fel.

"Akinek a családtagja utazott, teljes egészében ki kellett fizetnie a rá eső részt" - mondta.

Megjegyezte: az utazást leszámítva mindössze két napot tartózkodtak kinn, ebből másfél napig tartott a konferencia. A tisztújító tanácskozáson pedig két magyar megye elnöke is bekerült az AER vezetőségébe.

Kovács Ferenc megemlítette, hogy Vas Megye Közgyűlése nem tagja az AER-nek, négy év óta csupán megfigyelői státusszal rendelkezik a szervezetben, hozzátette ugyanakkor, hogy álláspontja szerint "bármely szervezethez való tartozás a tagdíjfizetés kötelezettsége mellett arra is kötelez bennünket, hogy részt vegyünk azokon a fórumokon, amelyeken kíváncsiak a véleményünkre."

Az elnök válaszát a kérdést feltevő Rába Kálmán elfogadhatónak tartotta és a napirendi ponttal együtt a Vas Megyei Közgyűlés elfogadta.

Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés fideszes vezetője hétfőn jelentette be, hogy gyermekvédelmi célra ajánlja fel azori-szigeteki utazásának költségét a tizenkét megyei közgyűlési elnök. A megyei közgyűlési elnökök a saját pénzükből fizetik azt a fejenként körülbelül 200 ezer forintot, amelyet gyermekvédelmi célokra ajánlottak fel.
A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: bár szakmailag indokoltnak tartják a november végi utazásokat az Azori-szigetekre, az Európai Régiók Gyűlésére, de érzékelve az úttal kapcsolatban megfogalmazódott ellenérzéseket, a Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel folytatott megbeszélés után úgy döntöttek, hogy azt a fejenként hozzávetőleg 200 ezer forintot, amennyibe a megyei önkormányzatok érdekvédelmi szövetségének került az utazás, felajánlják a megyéikben működő gyermekvédelmi intézményeknek.

A közgyűlési elnökök és a frakcióvezető egyeztetéséről Krakkó Ákos, a képviselőcsoport sajtófőnöke azt mondta: Lázár János elismerte a megyei közgyűlési elnökök szakmai útjának fontosságát, azonban tájékoztatta őket arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az amúgy szakmailag indokolt út sokakban ellenérzést válthat ki. Ahogyan Lázár János az egyeztetés előtt tartott sajtótájékoztatóján is elmondta, megismételte: nem jogi, hanem etikai kérdésnek tekinti az ügyet, így annak további kezelését a közgyűlési elnökökre bízta - közölte a sajtófőnök.

A Blikk internetes oldala múlt pénteken arról számolt be, hogy a fideszes politikusok annak ellenére utaztak el a Portugália autonóm körzetének számító, ám onnan 1500 kilométerre, az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy "a költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait néhány hete vállalta át az állam".