Ismertették az NYME szombathelyi karainak felvételi eredményeit

2015.07.28. 13:35

A SEK függetlenedési törekvéseiről a hónap végén lesznek várhatóan újabb információk.

Sajtótájékoztató keretében ismertették kedd délelőtt a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi karainak felvételei eredményeit és az aktuális jelentkezési trendeket.

Szak neve Első helyes jelentkező
tanári mesterképzések 306
gépészmérnöki 120
osztatlan tanárképzés 65
rekreációszervezés és egészségfejlesztés 44
tanító 35
sportszervező 33
anglisztika 30
testnevelő-edző 31
műszaki menedzser 30

Az első helyes jelentkezések alakulása (nappali+levelező) *

Antonio Donato Sciacovelli, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar dékánja elmondta, hogy a 2015. év általános felvételi eljárására közel 1900 fő összesen 3290 darab jelentkezést nyújtott be (egy jelentkező több képzést is megjelölhetett). Közülük 950-en jelölték meg első helyen a szombathelyi karok képzéseit.

„Ez a tavalyi, 2014-es évhez képest 30 százalékos emelkedést jelent” - emelte ki a dékán.

Ismertették a NYME szombathelyi karainak felvételi eredményeit

A statisztikából az is kiderül, hogy a felvett hallgatók 42 százaléka a pedagógiai területi képzéseket célozta meg, ami a dékán szerint azt tanúsítja, hogy a misszió a régióban sikeres, ezért a jövőben is a tanárképzés élvez majd prioritást.

„Nagyon meg vagyunk elégedve, mert nem csak a felvételi eredmény kedvező, hanem az egész eljárás, ami eddig követte a szombathelyi karok életét” - hangsúlyozta Antonio Sciacovelli, hozzátéve a leendő diákoknak szánt üzenetét, miszerint Szombathelyen igyekeznek majd a legjobb (szakmai, infrastrukturális és tehetséggondozási) feltételeket megteremteni a hallgatóknak.

Ismertették a NYME szombathelyi karainak felvételi eredményeit

Ezt követően Balogh András, a Természettudományi és Műszaki Kar dékánhelyettese arról beszélt, hogy idén jellemző tendencia volt az egyes szakok közötti módosulás.

Például a biológia sokkal népszerűbb volt, mint a korábbi években, de szintén sokan jelentkeztek földrajz mesterképzés (geográfus szakra) is.

„Az eredmények üzenete egyértelmű: a karnak a BDPK-val együttműködve azon kell munkálkodnia, hogy a jövőben olyan új tanári képzéseket kell elindítania, melyekre jelentős igény van. Ilyen a matematika és a fizikatanár szak” - vélekedett a dékánhelyettes.

Szak neve Felvett (fő)
gépészmérnöki 80
rekreáció és egészségfejlesztés 56
anglisztika 31
tanári (5 félév [testnevelő tanár]) 31
sportszervező 28
biológia 27
műszaki menedzser 27
tanító 26
tanári (2 félév [testnevelő tanár]) 23

Balogh András beszélt a gépészmérnökképzésről is, erről részletesen tegnap itt írtunk.

Végül Németh Péter, az Egyetemi Tanulmányi Központ munkatársa az idén az egyetemre jelentkezett hallgatók magas átlagpontszámáról beszélt, valamint figyelmeztette a diákokat, hogy a tegnap indult pótfelvételi eljárásra augusztus 10-ig lehet jelentkezni. „Egy tanuló csak egy szakot (önköltséges) jelölhet meg és kizárólag elektronikus formában van lehetőség jelentkezni” - emelte ki.

Ismertették a NYME szombathelyi karainak felvételi eredményeit

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet most a SEK függetlenedési kísérletével Antonio Sciacovelli azt válaszolta, hogy információk csak azután lesznek a témával kapcsolatban, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős államtitkársága ismerteti a jelenlegi kormányzati stratégiát a felsőoktatással kapcsolatban. „Van egy kormányzati stratégia, ezt igyekszik intézményünk és a szombathelyi karok 2020-ig követni. Jelenleg várjuk az államtitkárság sajtótájékoztatóját a témáról, mely a hónap végén lesz” - közölte a dékán.

*Forrás: SEK-sajtóanyag

.