Hirdetés

Cement- és betonipari szakemberképzés a veszprémi Pannon Egyetemen

2014.12.10. 13:31

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség és a Pannon Egyetem.

Hirdetés

A felgyorsult építőipari fejlődés, és az állandóan változó iparág eredményezte szakmai és felsőfokú szakemberképzés együttműködésének célja, hogy az oktatási rendszerből kikerülő frissen végzett szakembereket versenyképes és naprakész tudáshoz és tapasztalthoz segítse. Az összefogás keretében idén ősszel elindult a cement- és betonipari kurzus, 2014. december 10-én pedig ünnepélyes együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség és a Pannon Egyetem.

A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség az összefogás szándékának előtérbe helyezésével új stratégiai irányokat jelölt ki, kibővítette szakmai és érdekérvényesítési tevékenységét, amelynek szerves részét képezi a felsőfokú szakemberképzéssel való együttműködés.

A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség partnerkapcsolatai nem csak a szakemberképzés támogatására terjednek ki, kibővített szakmai és érdekvédelmi tevékenységük a hazai építőanyag gyártók szélesebb körét is magában foglalja, úgymint a cement, a beton, mész, és adalékszer. Az összefogások globális céljának középpontjába pedig a betonból készült építmények, szerkezetek, műtárgyak kerültek, melyek nem jöhetnének létre a Szövetség tagjainak munkája és hozzájárulása nélkül.

A Pannon Egyetemmel kötött megállapodás elsősorban a felsőfokú szakember-, szakmérnök képzés, és a kutatás-fejlesztés támogatására, közös kezdeményezésként jött létre. „Az együttműködés célja, hogy a megfelelő szakmai utánpótlás, vagyis a jövő munkaerői már az egyetemi tanulmányok során valóban használható tudást szerezzenek. Nem titkolt célunk az sem, hogy a fiatal hallgatók megismerjék a beton különböző felhasználási irányait, az anyagban rejlő lehetőségeket.” – mondta az aláíráson Szarkándi János, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség elnöke.

„Egy egyetem tevékenységének minőségét a műszaki tudományokban elsődlegesen az határozza meg, hogy a három alaptevékenység – oktatás, kutatás és innováció – mennyire kiegyensúlyozottan és egymásra épülve működik. A Pannon Egyetem ezt az elvet követi. Egy ipari partnerrel az együttműködés akkor a legeredményesebb és leghatékonyabb, ha hasonló módon kiterjed mindhárom tevékenységre. Erre jó példa a ma aláírt szerződés a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetséggel.” – erősítette meg köszöntőjében Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora.

.