Felújították a Sághegyi Múzeumot Celldömölkön

2012.04.25. 14:17

Duplájára növekedett a celldömölki Sághegy Múzeum kiállítótere egy több mint hetven millió forint értékű felújításnak köszönhetően.


Duplájára növekedett a celldömölki Sághegy Múzeum kiállítótere egy több mint hetven millió forint értékű felújításnak köszönhetően - mondta el az MTI érdeklődésére szerdán Markovics Tibor, a Sághegyi Tájvédelmi Körzetet és benne a múzeumot is gondozó Őrségi Nemzeti Park igazgatója.

Az 1970-es években egy sághegyi bányaépületben, transzformátorházban létesített múzeumban a hegy természeti világát, hely- és kultúrtörténetét bemutató kiállítás látható. A kiállításon bronzkori emlékeket, a szőlőművelés és a bazaltbányászat eszközeit is megtekinthetik az érdeklődők - mondta.

A felújítást követően is a korábbi kiállítás anyagára támaszkodnak, de interaktívabb bemutatásukhoz egy galéria ráépítésével most már tágasabb hely áll rendelkezésre, a kiállítóhely duplájára bővült - fűzte hozzá Markovics Tibor.

Elmondta, hogy a felújításhoz szükséges pénzt egy nagyobb projekthez kapcsolódva pályázaton nyerték el. A celldömölki önkormányzattal közösen pályáztak és több mint 400 millió forint európai uniós támogatást nyertek el az úgynevezett Kemenes Vulkánpark projekt megvalósítására, ennek első eleme a szerdán átadott Sághegyi Múzeum, valamint a mellette kiépített kőpark és játszótér is.

Fehér László, Celldömölk polgármestere az MTI-nek elmondta: a Kemenes Vulkánpark építése már megkezdődött, az év végéig várhatóan befejeződik, de átadása a kivitelező kiválasztásának nehézségei, bizonyos csúszások miatt várhatóan csak jövő év tavaszán lesz.
 

.