a szendiszűcs: jó témaválasztás, kreatív kivitelezés

2015.09.26. 11:22

Újabb díjat nyert a dokumentumfilm.

A Lakiteleki Népfőiskola által szervezett XV. Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Filmszemléjének harmadik legrangosabb díját nyerte el a Boros Ferenc, Horváth Zoltán alkotópáros a szendiszűcs című dokumentumfilmjükkel

A tekintélyes fesztiválra a Kárpát-medencéből 71 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 26 alkotás jutott. Ezek közül a Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező vezette 30 fős szakmai zsűri döntése után a szombathelyi alkotópáros a három legrangosabb elismerés egyikét nyerte el.

Sára Sándor külön kiemelte a témaválasztás mellett a kreatív kivitelezést is.

A nemrég Szombathelyen is bemutatott kísérleti jelegű dokumentumfilm Szendiszűcs Istvánról szól.

Forgatás közben. Fotó: Korfilm

A 60 éves szombathelyi képzőművész, keramikus, festő, grafikus és legfőképpen fotográfus öt évvel ezelőtt emigrált a parkerdei „Hordóország” egyik kis sufnijába, így pontosan tudja, milyen a nyári hőség, a téli hideg, az éjszakai csend, az élénk színekkel kifestett magány. Étel nem mindig jut az asztalra. Hosszú távra nem tud tervezni, egyetlen célja, hogy eddig elkészült műveiből készítsen egy életmű kiállítást.

A díj átadása. Fotó: Szász András

Az alkotás augusztusban már elnyerte az Országos Diákfilmszemle Fiatalfilmes kategóriájában a Művészi portréfilm díjat. Legközelebb október 3-án, az Országos Független Film Fesztiválon, az A38-as hajón lesz látható, ahova szintén az előzsűri válogatása után került be.

.