Hirdetés

Fogyasztóvédelmi fórumot tartottak a termékbemutatók veszélyeiről Szombathelyen

2015.07.15. 14:56

Még mindig sokan dőlnek be a jól hangzó átveréseknek.

Hirdetés

 

Szerda délelőtt a Vas Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya fórumot tartott Szombathelyen az érdeklődőknek az ingyenes termékbemutatók veszélyeiről. Az előadásokkal egybekötött beszélgetésre kevesen, körülbelül 15-en jöttek el, pedig ennél jóval többeket érint a probléma.

Fogyasztóvédelmi fórumot tartottak a termékbemutatók veszélyeiről Szombathelyen

A fogyasztóvédelem ugyanis naponta kap telefonhívásokat elégedetlen, rosszabb esetben átvert vásárlóktól. Ezek közül tavaly 26, idén pedig eddig 11 konkrét esetet vizsgált ki a Vas megyei szervezet.

Fogyasztóvédelmi fórumot tartottak a termékbemutatók veszélyeiről Szombathelyen

A fórumon végigvezették a hallgatókat a termékbemutatók rögös és csavaros útján, a vevők behálózásától kezdve egészen a konkrét vásárlásig.

Felmerült a kérdés, hogy józan magatartású emberek miért vásárolnak egyáltalán ilyen bemutatókon? A kulcs – mint megtudtuk – a vásárlói magatartásban rejlik. Ilyen típusú vásárlás ugyanis akkor fordul elő, ha az ember pillanatnyi állapota és az igényszintje nincs összhangban egymással. Például ha van egy színes, működő televíziónk, de mi egy extra lapos LED tévét szeretnénk. Ez esetben az igényszint magasabb a jelenlegi állapotnál.

Fogyasztóvédelmi fórumot tartottak a termékbemutatók veszélyeiről Szombathelyen

Így kezdődik egy árubemutató is, ahová olyan termékeket visznek, melyekre magas az igényszint, mert hasznosnak és értékesnek vannak feltüntetve. A vásárlókat általában három területtel lehet megfogni: egészség, család és spórolás.

Ide kattintva megtekintheti az előadáson is levetített, a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ által készített diavatítést az árubemutatók kockázatairól.

http://felugyelet.mnb.hu/data/cms2428649/15_Az_arubemutatok_kockazatai.pdf

Ha valaki ráharapott a csalira, következhet maga a bemutató. Legtöbbször túl sok információt kapunk az adott termékről érthetetlen és nehéz szavakkal teletűzdelve, melyekből így nehéz kiszűrnünk a lényeget, ráadásul csak pozitívumok hangzanak el az áruval kapcsolatban.

Érdemes előzetesen az adott holmi árának is (interneten vagy boltokban) utána nézni, hiszen könnyen lehet, hogy a bemutatón 200-300 ezer forintért kínált terméket máshol 30 ezer forintért is beszerezhetjük – figyelmeztetnek a szakemberek.

Fogyasztóvédelmi fórumot tartottak a termékbemutatók veszélyeiről Szombathelyen

Mindenki elmondhatta tapasztalatait

Szintén gyakori, hogy úgy csábítják oda a potenciális vásárlókat, hogy nyereménysorsolás, esetleg biztos ajándék lehetőségét ígérik. Legtöbbször kiderül, hogy a 100 ezer forintos jutalom valójában csak csekély árengedmény a méregdrága készülékből. Érdekes, hogy ilyenkor kivétel nélkül mindenki kap hitelt, bár ezt most már törvény tiltja, mint ahogyan az ajándékokkal és akciókkal való reklámozást is.

Fogyasztóvédelmi fórumot tartottak a termékbemutatók veszélyeiről Szombathelyen

A végső fázis, amikor a vevő rájön, hogy nem csinált jó üzletet. Sokan bizalmatlanok, ezért nem mondják el a családnak, hogy pórul jártak, és a fogyasztóvédelemnek is csak akkor szólnak, ha már nem bírják fizetni a hitelt. Pedig több szervezethez is fordulhatunk, ha ilyen helyzetbe kerülünk: kereshetünk egy fórumot, ahová a hasonlóan járt emberek tartoznak, s tanácsot tudnak adni, illetve tapasztalatot cserélni, de legjobb, ha mihamarabb a fogyasztóvédelemhez fordulunk, esetleg az ingyenes Békéltető Testülethez, szélsőséges esetben pedig a hatósághoz.

Fontos szabályok ingyenes árubemutatóknál:

- Mindig olvassuk el – lehetőleg még aláírás előtt – a vásárlásról szóló szerződést!
- Figyeljünk, mert 14 napon belül indoklás nélkül elállhatunk a vételtől, ez esetben pedig visszakapjuk a már befizetett előleget is!
- Előzetesen nézzünk utána a termék árának!
- Ne dőljünk be a „limitáltan és csak most kapható árú” szövegnek!
- Érdemes időnként átböngészni a Nemzeti Fogyasztóvédelem honlapját (www.nfh.hu), ahol mindig tájékozódhatunk a problémás és ellenőrzött termékekről.

A fórumon az előadásokat követően a jelenlévők megoszthatták és megbeszélhették észrevételeiket, és megerősítették az elhangzottakat. Kiderült, a résztvevők közül szinte mindenki járt már termékbemutatón, és sokan negatív élményekkel tértek haza.

.