Pályaorientációs tréning volt Szombathelyen

alon.hu

2013.07.03. 21:12

Naná, hogy a cukrászüzembe kísértük el a diákokat.

 

A könnyebb döntés és a szakmák kézzelfoghatóbb feltérképezése miatt tartott a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tréninget a középiskola előtt álló fiatalok számára. A kamarában előadásokon vehettek részt, az üzemekben a tapasztaltok átbeszélésére és feldolgozására nyílt lehetőségük. Szerda délelőtt a Príma Cukrászda cukrászüzemébe kísértük el a tanulókat.

A tanév lezárásával nem csak a vakációé a főszerep. A hatodik és hetedik osztályosoknak lassan dönteniük kell, merre tovább: gimnázium vagy szakközépiskola.

 


A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július elején pályaorientációs tréninget szervezett a helyi fiataloknak. Fontos a szakmák életszerűbb, kézzelfoghatóbb megismerése.

 


Kérdőívek, tesztek, iskola és üzemlátogatások segítették őket. A fiúk a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola után a zanati úti Vörös szervizbe látogattak. A lányok a Teleki Blanka Szakiskola tanműhelye után a Príma Cukrászda üzemébe leshettek be a cukrászmesterség alapjaiba a szerda délelőtti programokon.
Somogyi Miklósnét, a hely vezetőjét kérdeztük, mennyire népszerű ma a cukrász szakma.

 

 


Újabban felkapott szakma kezd lenni a curkász, sokan felnőttképzésben tanulják már. Éves viszonylatban 4-5 tanuló gyakorolhat a Príma Cukrászdában.

 

Nem mondhatni hiányszakmának, de sok helyen- itt, a nyugati régióban- is keresnek általában curkászokat, mivel a frissen végzettek közül jó páran már külföldön próbálnak szerencsét – mondta.

 

A cukrászdában a fiatalok bekukkanthattak a sütemény- és fagylaltkészítés menetébe, az alapanyagok összekeveréséről a kész tortákig.

 


Az óriás sütők és hűtők mellett kóstolót is kaptak. Az édes tárlatvezetés megnyerő volt, kifelé menet hárman is jelezték, ők bizony cukrásznak mennek továbbtanulni.

 

 


 

.