Mit süssünk, főzzünk karácsonyra?

alon.hu

2015.11.11. 08:10

Receptek és tanácsok következnek.

Közeleg a karácsony, és ez bizony komoly fejtörést okoz a háziasszonyoknak. Hogyan állítsák össze a karácsonyi menüt? Legyen hagyományos, vagy modern? Karácsonyi receptek és tanácsok következnek.

Bár az elmúlt két évtizedben igencsak fellazultak az ünnepi hagyományok, a karácsony esetében meglepő az állandóság és ezt a karácsonyi menü is tükrözi. Továbbra is a legnépszerűbb karácsonyi ételek a halászlé, a töltött káposzta, a rántott hal, a sütemények közül pedig a bejgli. A klasszikus menünek tehát ez a négy étel az alapja. De mire érdemes még odafigyelni?

Az első és legfontosabb az átgondolni, hogy hány főre is kell sütnünk főznünk? Kétszemélyes meghitt vacsora lesz, vagy a teljes családot ki kell szolgálnunk, nagyszülőkkel együtt? Nem csak a mennyiségről van szó, hanem arról is, hogy bizonyos ételeket frissen kell felszolgálni, és lehet, hogy ami két főre gyorsan elkészíthető a szentestén, az tíz főre már megoldhatatlan feladat családi háború nélkül.

Érdemes azt is megfontolni, hogy ki mit szeret enni. A hagyományos receptek jók lehetnek, de ügyelni kell arra, hogy a karácsonyi menüsort tényleg mindenki szeresse. Nagyon kellemetlen lehet, ha valaki éppen szenteste idején marad éhen.

Ha vendégeket várunk tájékozódjunk előre, hogy esetleg van-e allergiás, vagy vegetáriánus a társaságban. Úgy főzzünk, hogy mindenki ehessen!

Dolgozzunk előre! Sok karácsonyi étel szerencsére előre is elkészíthető. A töltött káposzta például annál finomabb, minél több napig érik össze. Érdemes olyan ételekben gondolkodnunk, amelyek akár több nappal előre elkészíthetőek, mivel, így a karácsonyi rohanás némileg mérsékelhető. Érdemes a sós aprósüteményeket is 1-2 nappal korábban elkészíteni, ezek minősége sem romlik ilyenkor.

Ne karácsony idejére időzítsük az újdonságokat! Mégha tapasztalt szakácsok is vagyunk, célszerű karácsonykor a jól kipróbált és bevált recepteket választani. Egyrészt tudjuk, hogy ezeket ki szereti a családból, másrészt az elkészítésükben is magabiztosak lehetünk. Nincs rosszabb, mint egy szenteste elrontott étel.

Az ünnepi asztal legyen ünnepélyes, de tartsunk önmérsékletet. A karácsony elsősorban a szeretet ünnepe nem pedig az evésé. Egy fogással kevesebb is megteszi, ha ez az ára a család nyugalmának. Ha nagyon szeretnénk sütni, akkor a két ünnep között is bővíthetjük a kínálnivalót, amiért a család is hálás lesz.

A jó tanácsok után pedig álljanak itt a receptek és ajánlott menüsorok.

Karácsony menüsor

Hagyományos magyaros karácsonyi menü

Leves: Bajai halászlé

Főétel: Rántott hal, vagy Töltött káposzta (esetleg székelykáposzta)

Desszert: mákos és diós bejgli

Angolszász menüsor

Leves: sütőtökleves

Főétel: Sült pulyka egyszerűen

Desszert: Meggyes tiramisu

Természetesen a fenti menüsor bővíthető, változtatható tetszőlegesen. Ma már az online receptoldalak korában, csak a választás jelenthet nehézséget.

.