Hogy kerül Schwarzenegger a Szombathelyi Képtárba?

2016.06.21. 08:06

Két egymást követő hétvégén is izgalmas, sokrétű kínálattal várják a Múzeumok éjszakája programsorozat résztvevőit Szombathelyen - közölték sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója elmondta: most szombaton a Vasi Skanzenbe hívják az érdeklődőket, július 2-án pedig a Szombathelyi Képtár, az Iseum, a Vas Megyei Levéltár, a Smidt Múzeum és a Szombathelyi Törvényszék látja vendégül a késői órán érkezőket.

Fotó: Savaria Múzeum

Horváth Sándor, a Vasi Skanzen vezetője elmondta: idén a tűz és a víz szerepét, hajdani felhasználását választották témául. Különböző tűzgyűjtási technikákkal kísérleteznek a résztvevők, betekinthetnek egy kovácsműhelybe, megismerkedhetnek a taplófőzés titkaival, kóstolhatnak forrásvizet, de akár érkezhetnek a skanzenbe a szomszédos horgásztavon át csónakkal is, sőt megnézhetnek egy hajómodellekből álló vízi kiállítást is. Hozzáfűzte: természetesen nem marad el a szokásos tűzgyújtás, majd tűzugrás az Ungaresca Néptáncegyüttes és a Boglya Népzenei Együttes valamint a Magor Íjászegyesület közreműködésével, végül éjfél környékén egy hagyományos tűzoltás, egy muzeális kézi tűzoltó fecskendő segítségével.

Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója szerint programjuknak a "sztárok égen és földön" mottót választották, ennek jegyében nyílik július 2-án egy különös kiállítás Schwarzenegger a Képtárban címmel. Ehhez illeszkedik Horváth Ákos színművész előadása, melynek címe Terminátor az oviban, valamint Wahorn András rendhagyó tárlatvezetése.

Illusztráció

Sosztarits Ottó régész, az Iseum igazgató-helyettese arról szólt, hogy egy iseumi előadás a császárokat mint az ókor önjelölt "popsztárjait", Heraklészt pedig mint az antik istenvilág "self made man"-jét mutatja be.

A figyelem középpontjába kerülnek az este során a Képtárban és az Iseumban a tetoválások, amelyekről tetoválóművész, egy kriminálpszichológus és egy képzőművész részvételével kerekasztal beszélgetést is rendeznek, sőt a tervek szerint egy tetoválás szépségversenyre is sor kerül.

A Vas megyei Levéltár épületében működött egykor a vármegyei börtön, így az oda látogatók akár a börtöncellák sötétjében is barangolhatnak, ahol lehetőség nyílik akár a kínzóeszközök kipróbálására is - mondta el Melega Miklós, a levéltár igazgatója. Hozzátette: a levéltár raktáraiba is bepillanthatnak az érdeklődők, előadásokat hallgathatnak és idén először a scriptorium, vagyis a szépírás, a kódex rajzolás titkaiba is beavatják őket.

A Smidt Múzeumban a 19. század polgári világának társasjátékaival ismerkedhetnek a múzeumlátogatók, a Szombathelyi Törvényszéken pedig "bűnvadászat" folyik majd, a törvényszék épületének bejárása mellett a bűnügyi helyszínelők, a szakértők, a bírók, ügyészek és ügyvédek munkájáról, valamint a börtönéletről is érdekes információkat kaphatnak az érdeklődők.

.