Veres András szombattól a Győri Egyházmegye 78. püspöke

Az

2016.07.16. 07:30

Az új szombathelyi püspököt a közeljövőben jelöli ki a pápa.

Szombaton iktatják be hivatalába Veres Andrást a Győri Egyházmegye új püspökévé a győri Nagyboldogassszony-székesegyházban, ünnepélyes szentmise keretében.

Ferenc pápa idén május 17-én nevezte ki Veres Andrást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökét a Győri Egyházmegye püspökévé, áthelyezve őt a szombathelyi egyházmegye éléről, ahol tíz évig szolgált.

Győrbe azért kellett új püspököt kinevezni, mert az egyházmegyét 1991 óta vezető Pápai Lajos 2015. szeptember 6-án betöltötte 75. életévét, és - a kánonjogi szabályok szerint - benyújtotta nyugdíjazási kérelmét Ferenc pápának. Veres András a Szent István által 1001-ben alapított Győri Egyházmegye 78. püspöke.

Az egyházmegye tájékoztatása szerint a beiktatáson részt vesz Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, az MKPK szinte valamennyi tagja. A kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár képviseli, Salamon László alkotmánybíró magánszemélyként vesz részt az eseményen. 

Veres András az MTI-nek elmondta: abban, hogy Ferenc pápa új szolgálati helyre nevezte ki, mindenféleképpen az "atyai szeretet gesztusát is" látja, hiszen Győrből kevesebb mint feleannyi idő Budapestre érni, mint Szombathelyről, így reményei szerint lényegesen könnyebb lesz ellátnia MKPK-elnöki feladatait.

Fotó: Mohai Balázs (MTI)

Veres András arról is beszélt, hogy új egyházmegyéjében először is tájékozódnia kell, meg kell ismernie az egyházmegye sajátosságait. Ugyanis bármilyen kicsi is Magyarország, mégis minden egyházmegye más, és mások a kormányzásával járó kihívások is. A Szombathelyi Egyházmegyében, amelynek eddig püspöke volt, többnyire kistelepülések vannak, a Győri Egyházmegyében ezzel szemben inkább nagyobb települések és városok, ez pedig másfajta lelkipásztori munkát igényel.

Hozzátette: támaszkodhat elődje, Pápai Lajos segítségére is, aki kispap korában elöljárója volt, és akivel azóta is "jó emberi kapcsolatban" van.

A Szombathelyi Egyházmegye jövőbeni vezetéséről Veres András elmondta: az egyházmegye tanácsadó testületének nyolc napon belül kormányzót kell választania, aki addig irányítja majd az egyházmegyét, amíg Ferenc pápa kijelöli az új püspököt.

Veres András 1959. november 30-án született Pócspetriben. A Győri Bencés Gimnáziumban érettségizett, felsőfokú teológiai tanulmányait Egerben, Budapesten, majd Rómában végezte, licenciátust morálteológiából szerzett a római Alfonsiana Egyetemen. 1989-ben doktorált erkölcstanból a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián. Nyíregyházán szentelték pappá 1986-ban, 1990-től 1996-ig az Egri Papnevelő Intézet teológiai tanára és prefektusa, 1994-től 1996-ig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának docense, 1996-tól 1998-ig a római Pápai Magyar Intézet rektora volt. 1998-ban nevezték ki az MKPK titkárává. 

Veres Andrást 2000. január 6-án II. János Pál pápa szentelte püspökké a római Szent Péter-bazilikában. Jelmondata: "Adduxit eum ad Jesum" ("Elvitte őt Jézushoz"). Szombathelyi megyés püspökké 2006. június 21-én XVI. Benedek pápa nevezte ki, az MKPK elnökének 2015 szeptemberében választotta meg a testület.

.