A Magyar Nemzet szerint egyre több migráns vonatozik önállóan Körmendre

2016.08.24. 07:16

Úgy tudják, nő a táborban lévők száma.

A tavaly őszi gyakorlathoz hasonlóan ismét egyre több migránst indítanak útnak önállóan a különböző zárt befogadóállomásokról nyugat felé, ezek az emberek egy időre a körmendi táborba kerülnek, majd onnan gyorsan Ausztriába utaznak - számolt be róla a Magyar Nemzet.

A lap helyi forrásai arról számoltak be, hogy emiatt ismét egyre többen vannak az ideiglenes sátortáborban, ahová elsősorban Békéscsabáról, illetve a másik két őrzött szállásról küldik a menedékkérőket.

Az érintetteknek térképet és vonatjegyet adnak, majd mindenféle felügyelet nélkül indítják útnak őket – mondták az említett források a lapnak.

Tavaly egyébként - emlékeztet a Magyar Nemzet - már volt példa arra, hogy az őrzött szállásokról vonaton, egyénileg indították útnak a menedékkérőket, akiket még térképpel is elláttak, de később – részben a tiltakozások hatására – szakítottak ezzel a gyakorlattal, és szervezetten szállították a zártból a nyitott állomásokra a migránsokat.

Archív - Illegális bevándorlók a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán kialakított ideiglenes gyűjtőponton 2015. szeptember 12-én. MTI Fotó: Varga György

Zárt táborok

  • a keleti határnál fekvő Békéscsabán egy hónapja csaknem telített volt az őrzött befogadóközpont, és 165 ember tartózkodott ott, a napokban mindössze 57-en voltak a táborban,
  • a nyírbátori állomás létszáma 102 főről 53-ra apadt,
  • a legnagyobb őrzött központé, a kiskunhalasi zárt szállásé pedig 427-ről 146-ra.

A lap érdeklődésére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal azt közölte, hogy fő szabály szerint szállítják a menedékkérőket, de kivételesen előfordulhat az útnak indítás is. A szállítási költséget, esetleg az utazáshoz szükséges menetjegyet pedig a hivatal finanszírozza – tették hozzá.

A Magyar Nemzetnek ugyanakkor többen arról számoltak be, hogy nemritkán 5-6 fős csoportokban érkeznek vonaton a migránsok a nyugati határhoz, és erről fotók is láthatók a közösségi oldalakon.

A teljes cikk itt olvasható el.

 

.