Hosszú, Kapás, Cseh, Márton - Így nyilatkoztak Rió legújabb magyar érmesei

2016.08.13. 07:24

Három úszó- és egy súlylökőéremmel gazdagodott Magyarország.

Hosszú Katinka mindent kiadott magából, saját bevallása szerint pedig egyetlen benyúláson kívül minden összejött számára a riói olimpián, ahol három aranyérme mellett a pénteki versenynapon utolsó számában, 200 méter háton egy ezüstéremmel gazdagodott.

A 27 éves bajai úszó az Olimpia Uszodában beszélt a magyar sajtó képviselőivel, mint azt elmondta, ez a második hely rögtön munkára is ösztönzi.

A győztes amerikai Maya Dirado (k), a második helyezett Hosszú Katinka (b) és a bronzérmes kanadai Hilary Caldwell (j) a női 200 méteres hátúszás eredményhirdetésén. MTI Fotó: Kovács Tamás

"Ez a versenyszellem bennem van, főleg úgy, hogy pár századdal kaptam ki. A tüzet már érzem, megindult bennem" - mondta Hosszú, aki 400 méter vegyesen óriási világcsúccsal, 100 méter háton minden idők második leggyorsabb úszásával, 200 méter háton pedig olimpiai rekorddal győzött. "De hogy is lehetnék csalódott? Úgy érkeztem ide, hogy még nem volt olimpiai érmem, a világbajnokságokon pedig két arany és egy bronz volt a legjobb szereplésem. Ez az egész egyszerűen hihetetlen".

A Vasas világklasszis versenyzője elárulta, annyira elfáradt az utolsó döntőjében, hogy a levezetés során hányt.

"Az utolsó huszonöt méteren szinte már a lábamat sem éreztem, ennyi volt bennem, ma ő volt a jobb. Lehet, hogy a sors akarta így, hiszen neki ez volt élete utolsó versenye, nekem pedig adott egy kis tüzet, hogy jövőre a budapesti világbajnokságon úgy álljak fel, hogy talán ennél a három arany, egy ezüstnél is szebb lesz" - mondta Hosszú, aki mindössze hat századdal kapott ki az amerikai Maya DiRadótól.

Korábban több magyar versenyző esetében is elhangzott, hogy "nyomta őket az öt karika", azonban természetesen ez Hosszúnál nem érvényesült:

"Szerencsére sikerült végig úgy versenyeznem, ahogyan azt előre elterveztem, teljesen ki tudtam zárni azt, hogy olimpia van. Évközben százmilliószor leúsztam már a négyszáz és a kétszáz vegyest is, tudtam, mit kell csinálnom. Csak el kellett engednem magam és azt csinálni, amit tudok".

MTI Fotó: Kovács Tamás

Hosszú arról is beszélt, hogy a különböző vádaskodásokból is inkább erőt kovácsolt.

"Egyetlen célba érkezésen kívül minden összejött az olimpián, azt, hogy ez az egyetlen dolog, ami nem jön össze, bármikor aláírtam volna. Azért ez a négy érem jelzi, hogy jó úton járunk. Mindvégig bíztunk abban, amit csináltunk, lehajtottuk a fejünket és keményen dolgoztunk. Mindent beleadtam, ennyi volt, de azért a három arany, egy ezüst ennyi voltnak nem rossz..." - jegyezte meg Hosszú, aki mostani sikerével felnőtt pályafutása 60. érmét szerezte olimpián, világ- és Európa-bajnokságokon az 50 és 25 méteres medencéket is beleszámolva.

Hosszú 3 arany- és 1 ezüstérmet nyert Rióban, azaz az úszók között megdöntötte Egerszegi Krisztina egy olimpián elért magyar eredményességi rekordját: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat és két ezüstöt nyert. Hosszú egyúttal ezzel az éremterméssel a magyar eredményességi örökranglistán feljött a 13. helyre, a nők között az ötödik a tornász Keleti Ágnes és az úszó Egerszegi Krisztina, valamint két kajakos, Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa mögött.


Mindent ki tudott adni magából, amiért jött, azt megszerezte Kapás Boglárka, aki 800 méteres gyorsúszásban bronzérmes lett a riói olimpián.

A világcsúccsal győztes amerikai Katie Ledecky (k), a második helyezett brit Jazmin Carlin (b) és a harmadik helyezett Kapás Boglárka a női 800 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén. MTI Fotó: Kovács Tamás

"Próbáltam végig magamra figyelni, ezért szándékosan nem is nézelődtem az elején, illetve végig, hanem csak lehajtottam a fejem és a csempéket néztem, hogy minél jobban arra összpontosítsak, amit érzek és kiadjam magamból a maximumot. Nem azt néztem, hogy hányadiknak jövök be, az mondhatni, mellékes volt végig" - elevenítette fel pénteki úszását a vegyes zónában.

Hozzátette, úgy akart célba érni, hogy érezze, mindent, ami benne volt ebben az úszásban, ki tudta hozni belőle.

"Az utolsó ötvenen azért figyeltem, hogy nagy csatában vagyunk az ezüstért. Erre számítottam is egyébként. Gondoltam, hogy a brit lány lesz nagyon erős, hogy vele leszek nagy csatában. Ez így is lett. Két tizeddel lemaradtam az ezüstéremről, de egyáltalán nem bánkódom emiatt. Mondtam is Jazmin Carlinnek, örülök, hogy vele állhatok a dobogón" - folytatta, de ennél a mondatnál elsírta magát, s azután másodpercekig örömkönnyeivel küszködött, alig tudott megszólalni.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Arra a kérdésre, hogy ilyenkor mi az, ami végigfut az emberen és sírásra készteti, úgy válaszolt: "hát az, hogy amiért jöttem, azt megszereztem, és ez a legnagyobb dolog, ami egy sportolóval megtörténhet".

Kicsit összeszedve magát elmondta még, hogy tele önbizalommal úszott.

"Előtte is és végig magabiztos voltam. Bíztam abban, hogy lesz erőm az utolsó méterekig, hogy bátran kiadhatom már a második száztól kezdve azt az erőt, amit érzek magamban, mert végig fogom bírni. És így is lett".

Hozzátette, meg tudta csinálni, amit akart, a hajrával együtt.

"Az utolsó hatvan méteren növeltem a frekvenciát, ahogy Wirth Balázs, az edzőm mondaná, beletettem minden tempóba minden erőmet, és harmadik lettem."


Örül a 100 méteres pillangóúszásban megszerzett ezüstéremnek Cseh László, aki a pénteki úszásának körülményei és a riói olimpián szerzett tapasztalatai mellett arról is beszélt, hogy a csalódást keltő 200 méteres szereplése után nem gondolt megfutamodásra.

"Örülök ennek az ezüstéremnek, főleg így, hogy hárman osztozunk a dobogó ezüstös fokán. Sajnálom, hogy az arany nem lett meg, de ahhoz nem voltam elég gyors" - értékelte teljesítményét a vegyes zónában. "A kezdésemben még maradtak tizedek, szerencsére a második fele azért megy. Örülök, hogy egy ilyen kétszáz után egy ezüstöt azért sikerült összehoznom. Ez jót tesz a lelkemnek" - utalt arra, hogy a hosszabbik távon világbajnoki címvédőként csak hetedik helyen végzett.

A Magyar Olimpiai Bizottság által közzétett képen a három második helyezett, az amerikai Michael Phelps, a dél-afrikai Chad Le Clos és Cseh László (j-b) a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a riói nyári olimpián az Olimpiai Uszodában. MTI Fotó: MOB/Szalmás Péter

Hozzátette ugyanakkor, sajnálja, hogy nem lett meg az aranyérem:

"Úgy jöttünk ki, hogy én úgy éreztem, meglehet. De hát ezért vagyunk emberek, hibázunk és nem ismerünk fel dolgokat. Ha jövőre lenne még egy olimpia, már biztosan nem követném el ezeket a hibákat".

Később kifejtette: amellett, hogy a rajtja nem jó, dolgozni kell még a technikáján is, mert mint kiderült, az "nem acélos".

"Fejben pedig úgy kell valamit összeszedni, hogy ha egy zongora esik a fejemre, az se viseljen meg. Nagyon meg kell edzeni ezt a fejet is" - folytatta Cseh, aki hangsúlyozta, hiába ért el kiemelkedő eredményeket a tavalyi világbajnokságon, meg az összes többi versenyen, egy olimpia azért más. "Kár, hogy így harminc-harmincegy éves korom körül derülnek ki újabb dolgok, amiket ki kellene javítani, de az benne a jó, hogy így még mindig találhatok motivációt".

Ismét visszatérve a 100-as döntőre, amelyben az amerikai Michael Phelpsszel és a dél-afrikai Chad Le Clos-val holtversenyben lett második a szingapúri Joseph Schooling mögött, úgy nyilatkozott, hogy felszabadultan úszott, megpróbált magából mindent kiadni.

"A többieket nem nagyon láttam, csak azt tudtam, hogy a második ötvenen menni kell. Reméltem, hogy az első ötvenben volt annyi, hogy esetleg az élen lehetek, de gondolom, majd visszanézve látni fogom, hogy ez azért közel sem volt így."

A kérdésre, hogy miként sikerült túltennie a 200 méteres szereplése miatti csalódáson, így válaszolt:

"Először is sokat voltam a szobámban, egyedül, kicsit befordulva a sarokba. De a nap második felére ez kicsit átfordult, mert tudtam, hogy a hazafelé tartó gépet lekéstem, úgyhogy innentől kezdve már csak versenyezni lehet. Azzal tisztában voltam, hogy akármilyen szörnyűség történt velem, nem fogok megfutamodni, mert az nem én lennék, azt örök életemre bánnám."

Fotó: MOB/Szalmás Péter

A folytatásról úgy fogalmazott: "majd meglátjuk, négy év múlva hol leszek, mit csinálok, hogy tévén nézem-e vagy esetleg a medence partján".

A közelebbi jövőt illetően viszont konkrétabb volt, azt mondta, szeretne jövőre, Budapesten úgy versenyezni, hogy a hazai közönség ne nyomassza, hanem a szurkolástól inkább szétfeszítse az erő.

A kétszeres világbajnok Cseh sorozatban negyedik olimpiájáról jön haza éremmel: ezt megelőzően a 2004-es athéni játékokon 400 méter vegyesen harmadik lett, négy évvel később Pekingben három ezüstöt nyert 200 méter pillangón és a két vegyesszámban, legutóbb Londonban pedig harmadikként zárt 200 méter vegyesen.


Márton Anita tudta, hogy képes országos csúcsot elérni a női súlylökés riói olimpiai döntőjében, a selejtező után pedig azt is sejtette, hogy érmet szerezhet. 

A 27 éves atléta magyar rekorddal, 19,87 méterrel szerezte meg a bronzérmet.

"A szokásosnál gyengébben kezdtem, aztán próbáltam folyamatosan javítani. A második már 18,72 méter volt, s éreztem, hogy tudok ennél sokkal nagyobbat lökni" - nyilatkozott az MTI-nek Márton Anita.

Márton Anita a riói nyári olimpia női súlylökés versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Stadionban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hozzátette: ekkor még nem figyelte, miként teljesítenek a riválisok, csak a harmadik sorozat után leste őket.

"Akkor feljöttem a harmadik-negyedik helyre, azonos eredménnyel a kínaival. Nem is tudom, mikor volt utoljára ilyen szoros a mezőny! Amikor megláttam a hatodik lökés után, hogy azonos eredménnyel vagyok a másodikkal, igazából nagyon boldog voltam. Ám súlylökésben azonos eredményt elérni egy másikkal nagyon ritka, s rosszul esett volna egy kicsit, ha így marad" - mondta arról, hogyan élte meg az olimpiai döntőt.

A békéscsabai versenyző kijelentette, az edzéseredmények alapján tudta, hogy képes megjavítani az országos csúcsot.

"Minden lökés után éreztem, hogy ebből is hiányzott még egy kicsi, abból is. A harmadik lökés után már csak arra koncentráltam, hogy teljes erőből nagyon hosszan meglökjem a súlyt, ha kell, akkor kilépek. De igazából soha nem lépem ki a lökéseket, le is kopogom..." 

Elárulta, az Olimpiai Stadion dobóköre egy kicsit lassabb a szokásosnál, s ezt sokan nem szeretik.

"Nem tudják nagy sebességgel megcsinálni a forgást, de én kifejezetten szeretem a lassabb köröket, mert nekem nagyobb biztonságérzetet ad, a forgóknál kicsin múlik, hogy ne csússzon ki az ember. Ilyen szempontból a csúszó technikások kicsit egyszerűbb helyzetben vannak" - mesélt a technikai részletekről.

Márton Anita az olimpiai előtt a legjobb hatba szeretett volna kerülni, s úgy gondolkozott, hogy a dobogóra is odaérhet. 

"A selejtezők után lehetett látni, hogy ki milyen állapotban van, mit tudhat. Akkor egy picit nagyobb esélyt éreztem az éremre" - mondta, majd nevetve hozzátette: "de hihetetlen érzés, még most sem tudom elhinni teljesen."

Kiemelte, az elmúlt négy évben az olimpia volt a főverseny, amire készült edzőjével, Eperjesi Lászlóval, nap mint nap, "a többi verseny csak egy-egy állomás volt." 

"Nagyon boldog vagyok, hogy mindent, amit elterveztünk, sikerült megvalósítani" - hangsúlyozta.

Márton Anita a riói nyári olimpia női súlylökés versenyszámának eredményhirdetésén a Rio de Janeiró-i Olimpiai Stadionban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az ellenfelekről azt mondta: "nagyon jó társaság jött össze, nagyon jóban vagyunk, év közben is rengeteget versenyzünk együtt." 

"Én nagyon picinek számítok a 172 centimmel, de ezt tudom ellensúlyozni azzal, hogy gyors vagyok, dinamikus. Sokan mondják, hogy az egyik legjobb technikával én rendelkezem" - fogalmazott Márton Anita, akinek nem sok ideje lesz az ünneplésre, mivel augusztus 25-én már a zürichi Gyémánt Liga-viadalon van jelenése.

"Még jó pár versenyem van ebben a szezonban. Majd csak szeptember közepén lesz egy pihenő, amikor elmegyünk a párommal pihenni. Utána egy kicsit visszaengedünk, s november közepén kezdjük az alapozást" - nyilatkozott a folytatásról.

Márton Anita az elmúlt két évben fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi Európa-bajnokságon (19,04 m - országos csúcs), tavaly első lett a prágai fedettpályás Eb-n (19,23 m - ocs), s negyedik a pekingi vb-n (19,48 m - ocs), idén ezüstöt nyert a fedett vb-n (19,33 m - ocs) és a szabadtéri Eb-n is. 

A riói olimpián saját, 19,49 méteres országos csúcsát javította 19,87-re.

.