Kivonják a forgalomból az ötforintosokat, érme váltja fel a papír ötszázast?

2016.08.24. 12:47

A nemzeti bank elárulta, mit tervez.

A Pénzcentrum járt utána annak, hogy kivonják-e a forgalomból az 5 forintos érmét, érmére cserélik-e az 500 forintos bankjegyet, illetve hogy bevezetik-e az 50 ezer forintos bankjegyet?

Tette ezt azért, mert ezek a kérdések az utóbbi időben fel-felbukkantak a sajtóban. 

Az ötösök

A lap szerint többnyire csak a pénztárcákat nehezíti az apró, sőt kiskereskedőktől származó információik szerint megnőtt azoknak a vásárlóknak a száma, akik a pénztárnál hagyják a visszajárót, ha csak 5 forintról van szó (korábban hasonló volt a helyzet az egy- és kétforintosok esetében).

A Magyar Nemzeti Bank a Pénzcentrum megkeresésére azt mondta, hogy szakértőik folyamatosan monitorozzák a különböző címletű fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepét: ez alapján napjainkban az 5 forintosokat a készpénzforgalom szereplői igénylik és a tapasztalatok alapján használják a fizetési forgalomban. A készpénzforgalmi igények alapján tehát nem indokolt, ezért nincs napirenden a jelenlegi érme címletstruktúra megváltoztatása.

Érme 500-as?

A Jegybank tájékoztatása szerint "a 2018-ig tartó csere kizárólag a jelenlegi címletsorozatra (500; 1000; 2000; 5000; 10 ezer és 20 ezer forintosra) terjed ki." Tehát nem lesz fém 500-es.

Jön az 50 ezres bankjegy?

Bár a 10 és 20 ezresek együttesen az összes forgalomban lévő bankjegy darabszámának több mint 64 százalékát tették ki az elmúlt év végén, ezért akár indokolt is lehetne az 50 ezres bevezetése. Ám a 10 és 20 ezresek a készpénzforgalomban játszott fizetési szerepükön túl vagyonfelhalmozási funkciót is betöltenek, ezért magasabb a számuk. És az 50 ezres bevezetése olyan szempontból vissza is üthet, hogy az alacsony kamatok miatt a lakosság még inkább otthon tartaná a pénzét - tájékoztatta a lapot az MNB. 

A fotó forrása: 24.hu

.