Az országban elsőként az órarendbe került a bringázás oktatása a szombathelyi Gothard iskolában

2016.09.22. 19:00

Bringa Akadémia ötödikeseknek és hatodikosoknak.

Oktatják a kerékpározást hetente egyszer a testnevelés óra keretében a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában. A Bringa Akadémia keretében a közlekedési szabályokat, térképolvasást és a kerékpárszerelés alapjait is elsajátíthatják a ötödikes és hatodikos diákok.

Az országban első órarendben szereplő Bringa Akadémia megnyitóján csütörtökön Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az aktív életmód feltételeinek megteremtése és népszerűsítése iránt.

Ismertetése szerint egy 10 milliárd forintos uniós pályázat keretében a kerékpárosok, természetjárók, vízitúrázók és vitorlázók sportolási és kikapcsolódási lehetőségein fognak javítani, a pénzből elsősorban a hátteret jelentő infrastruktúrát építik ki.

Révész Máriusz megjegyezte, hogy ezt a tízmilliárd forintos keretet nem lehet felhasználni például szálláshelyek építésére és korszerűsítésére.

A fotó illusztráció, az Európai mobilitási hét egyik szombathelyi rendezvényén készült a Fő téren. Forrás: szombathely.hu/Benkő Sándor

A kormánybiztos elmondta, hogy az országban már több helyen indultak a Bejárható Magyarország program részeként Bringa Akadémiák, eddig 200 pedagógus végezte el azt a tanfolyamot, amely ennek a tananyagnak az oktatásához szükséges. Kiemelte, hogy a szombathelyi az első, ahol az órarendbe illesztették, a testnevelés óra keretében oktatják a kerékpározással kapcsolatos ismereteket.

A Gothard Általános Iskolában hat testnevelő tanár végezte el a tanfolyamot, ez nagyfokú elkötelezettségre utal, és mintául szolgál más iskolák számára - mondta Révész Máriusz.

Hangsúlyozta: azok a gyerekek akik a Bringa Akadémián részt vesznek, biztonságosabban fognak közlekedni, kevesebb eséllyel szenvednek el vagy okoznak balesetet.

Koczka Tibor (Fidesz), Szombathely alpolgármestere elmondta: a Gothard Jenő Általános Iskolában több mint 700 gyerek tanul. A kerékpározást ötödik és hatodik osztályban felmenő rendszerben vezetik be, amire azért is szükség van, mert az iskola jelenleg csupán egyetlen tornateremmel rendelkezik.

Koczka Tibor kijelentette: Szombathely hagyományosan kerékpáros város, az önkormányzat éppen ezért mindent igyekszik elkövetni azért, hogy a kerékpározás körülményeit javítsa. Ezek közé sorolta, hogy a városban csütörtökön, a vasútállomás közelében átadtak egy kerékpárszerelő pontot.

.