Szent Márton életét mutatja be a Szombathelyi Képtár új kiállítása

2016.09.15. 19:55

Kortárs művészek alkotásai láthatók a tárlaton.

Szent Márton élettörténete, példája és a hozzá kötődő legendák ihlették azt a kortárs képző- és iparművészeti kiállítást, amely Kortársunk, Szent Márton címmel csütörtökön nyílt meg a Szombathelyi képtárban.

A tárlatot Kostyál László művészettörténész nyitotta meg, aki a címben rejlő ellentmondást feloldva rámutatott: az 1700 évvel ezelőtt Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Mártont ugyan nem lehet kortársunknak nevezni, a kiállító művészeket a szervezők mégis arra inspirálták, hogy olyan alkotásokat készítsenek, amelyek szerintük Szent Mártonnak azokat az üzeneteit hordozzák, jelenítik meg, amelyek a ma emberét is megszólíthatják, számunkra is jelentéssel bírnak.

Ilyen üzenetek, örök értékek szavai szerint a hit, a szeretet és irgalmasság, amelyről a kiállított művek is szólnak.

Az alkotók közül többen is annak a legendának az ábrázolását választották, amely szerint Szent Márton megosztja köpenyét a koldussal, ez a momentum megjelenik több kiállított festményen, szobron és textilen is.

Kostyál László hangsúlyozta: a vallás és a művészet tulajdonképp egy tőről fakad, évszázadokon keresztül elválaszthatatlan volt egymástól, egészen a XVIII. század második feléig, amikor is a felvilágosodás hatására Európában elkezdődött a szabadgondolkodás, amely egy évszázad alatt az európai művészetből szinte teljesen száműzte a spiritualitást. A XX. század európai művészete már tele volt vallásellenességgel, a vallásos művészet a templomok falai közé szorult, Magyarországon ennek a kényszernek csak a rendszerváltás vetett véget - mondta. Hozzáfűzte: nem csoda, hogy a kortárs művészet amely individualista, nem a széles tömegekhez szól, ennyire elszakadt a vallásosságtól. 

A templomi szakrális művészet ugyanis szavai szerint közösségi művészet, amelynek olyan spirituális tartalmakra kell irányítania a figyelmet, amelyek a közösséghez, a gyülekezethez szólnak, inkább a mi dominál benne. A kortárs vallásos művészet viszont egy hitvalló művészet, amelyen a személyesség, az "én" dominál - fejtette ki a művészettörténész.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntőjében elmondta: a kiállítás anyagát a város által kiírt pályázatra érkezett alkotások adták, a tárlaton 48 művész 63 alkotása látható.

Hozzátette: a december 17-ig megtekinthető kiállítás fontos rendezvénye a Szent Márton születésének 1700-ik évfordulója alkalmából Szombathelyen megrendezett jubileumi évnek.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

.