Szeptember 30-ig lehet igényelni az új szombathelyi tanulmányi támogatást

2016.09.23. 12:34

Itt vannak a részletek.

A Szombathely Szent Márton városa Jóléti Alapítvány a szombathelyi önkormányzattal együttműködve Kariatida tanulmányi támogatás nyújtásával kívánja segíteni a családban bekövetkezett betegség, árvaság, rokkantság, haláleset miatt rendkívüli élethelyzetbe került szombathelyi lakóhelyű, hazai felsőfokú képzésben nappali, vagy levelező tagozaton tanulmányokat folytató, első diplomájuk megszerzésére, illetve felsőfokú szakképzésben első szakképesítésük megszerzésére törekvő fiatalokat.

Ez a támogatási forma az ötödik a sorban, amely a szombathelyi fiatalok számára elérhető.

Mint ismeretes,

  • Petz Gyula hagyatékából, végakaratának megfelelően Petz-ösztöndíjat hozott létre a város jó tanulmányi eredményű, nehéz szociális helyzetű általános és középiskolás tanulók támogatására.
  • Az országos Arany János Tehetséggondozó Program keretében lehetőség nyílik arra, hogy a hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek olyan gimnáziumokban, kollégiumokban tanuljanak, nevelődjenek tovább, amelyek célul tűzték ki a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való eredményes felkészítést.
  • A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál: a települési önkormányzatok által nyújtott támogatás, a megyei önkormányzatok által nyújtott támogatás és a felsőoktatási intézményi támogatás.
  • A Szombathely visszavár felsőoktatási tanulmányi ösztöndíj a hiányszakmákban továbbtanuló diákoknak nyújt ösztöndíjat.

A részletekről az alábbiakban olvashat.

A támogatás igénylése

A rendkívüli élethelyzetbe került fiatal/vagy más személy, szervezet 2016. szeptember 30. napjáig a jóléti alapítványhoz címezve, a szombathelyi polgármesteri hivatal Egészségügyi és Közszolgálati Osztályára (Szombathely, Kossuth u. 1-3., 1. emelet 113. szoba) eljuttatva kérelmet nyújthat be.

A kérelemnek tartalmaznia kell a rendkívüli élethelyzet részletes bemutatását, ill. igazolását (pl. orvosi igazolás, jövedelemigazolás, halotti anyakönyvi kivonat, árvaellátásról szóló igazolás), valamint mellékletként a szombathelyi lakóhely és az aktív tanulói/hallgatói jogviszony fennállásának igazolását.

A támogatási kérelmek elbírálásának rendje

A támogatottak személyéről és a támogatás összegéről a döntést a jóléti alapítvány kuratóriuma hozza meg 2016. október 31. napjáig. A döntésről a nyilvánosságot a média útján, a támogatottakat írásban értesíti.

A támogatás odaítélésének feltételei

• A támogatást 1 tanévre (10 hónapra) állapítják meg, de a második félévben a kérelem megújítása nélkül csak akkor folyósítható, ha a tanuló/hallgató igazolja a második félévre történő beiratkozását.
• A tanév leteltét követően a támogatás a kérelem megújításával továbbra is folyósítják, amennyiben a megítélésének feltételei változatlanul fennállnak (rendkívüli élethelyzet + aktív tanulói/hallgatói jogviszony).

A támogatás összege

Havonta minimum 30, legfeljebb 55 ezer forint.

A támogatást a jóléti alapítvány folyósítja félévente.

.