Tudta, hogy Sopronban van az ország legrégebbi tornacsarnoka?

2016.09.10. 08:08

Majdnem 150 éves az épület.

Külső és belső felújítást végeznek Magyarország legrégebbi, eredeti funkcióját máig megőrző tornacsarnokán, a soproni Papréti Tornacsarnokon. Az 1867-ben elkészült épület rekonstrukciójára idén 25 millió forintot költenek - közölte Schekulin Nándor főmérnök az MTI-vel.

Fotó: Koszorú Mihály / cyberpress.hu

A felújítást a fenntartó soproni önkormányzat önerőből finanszírozza. A munkálatok július végén kezdődtek és októberre fejeződnek be, úgy, hogy közben a sportcsarnok üzemel.

A korábbi években is végeztek már felújítást a csarnokon, például javították a tetőt, rendbe tették a csapadékvíz-elvezetést és a szigetelést mintegy 14,5 millió forint ráfordítással. 

Az idei ütemben többek között a homlokzat került sorra, amely modern, úgynevezett lélegző vakolatot kapott. A csaknem 1000 négyzetméter alapterületű, kétszintes csarnokban három öltöző, a vizesblokkok padlószerkezetei, burkolatai újultak meg, emellett javították a nagyobb tornaterem álmennyezetét, az eltömődött szennyvízcsatornát is - sorolta az elvégzett feladatokat a főmérnök. 

Fotó: Soproni Szemle / epa.oszk.hu (a cyberpress.hu cikkéből)

A belső munkálatok befejeződtek, a műszaki átadás következik. A homlokzati festés viszont még hátra van - mondta Schekulin Nándor, hozzátéve, hogy a rekonstrukció a következő években is folytatódik majd. 

A tornacsarnok megépítését a Soproni Torna- és Tűzoltó Egyesület kezdeményezte még 1866 őszén, tornászaik ugyanis egy bérelt teremben gyakoroltak, ami hamar kicsinek bizonyult. A következő év tavaszán már az egylet vezetősége tárgyalta a terveket, és az építkezés májusban el is kezdődött. Az avatóünnepséget 1867. szeptember 22-én a tartották.

.