5,5 milliárd forintból fejleszt új gyógyszereket és épít gyártócsarnokot Körmenden az Egis

2016.10.28. 11:32

Új gyógyszereket fejleszt és innovatív gyártóüzemet épít 5,5 milliárd forintos beruházással az Egis Gyógyszergyár Zrt. Körmenden, a projekthez 2,3 milliárd forint uniós támogatást nyert el - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Rákossy Balázs kiemelte: az Egis Gyógyszergyár és konzorciumi partnerei - Pannon Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, az MTA Természettudományi Kutatóközpont veszprémi kutatócsoportja - új termékek kutatására-fejlesztésére és piacra kerülésének segítésére hoznak létre gyártókapacitást, a támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) forrásaiból biztosítják.

Archív. Fotó: egis.hu

Az államtitkár úgy vélte, az Egis fejlesztése példaértékű, amelyhez hasonlóakra a magyar egészségiparnak kiemelt szüksége van. A vállalat 80 éve képviseli az innovációt Magyarországon, jelentős tudásbázissal rendelkezik, létszáma 60-ról több mint 4 ezerre bővült. A vállalat az árbevételének közel 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, ez évente meghaladja a 13 milliárd forintot - mondta.

Rákossy Balázs leszögezte: a kormány folytatja a beruházásösztönző gazdaságpolitikát, kiemelt hangsúlyt helyezve az innováció vezérelt, új technológiákat alkalmazó ipari termelés térnyerésének erősítésére.

Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója elmondta: a projektben már ismert hatóanyagokra építve fejlesztenek új galenikus-félszilárd - folyékony formájú gyógyszerek, kenőcsök, kúpok, gélek - gyógyszereket.

Körmenden létrejön egy 4000 négyzetméter alapterületű innovációs központ, ahol innovatív, egyedi összetételű gyógyszer-kombinációkat hoznak létre. A négyéves projektben az Egis és konzorciumi partnerei nyolc készítmény fejlesztéséhez végeznek kutatást, a projekt eredményeként megvalósuló innovációkra szabadalmi védettséget szereznek majd - ismertette.

Az új gyártócsarnok építése 2017. júniusban kezdődik a kivitelezők kiválasztását követően, és 2018. októberre készül el, a gyártás 2020-ban indulhat majd - közölte Günther Gábor, gyáregységigazgató-helyettes.

.