800 ezer magyar tragédiáját idézi meg a szombathelyi Fő téren nyílt kiállítás

2016.10.04. 12:09

A köztéri barakk tárlat keddtől tekinthető meg.

Barakkba zárva - Életre ítélve címmel a vidéki nagyvárosok közül elsőként Győrben volt látható a Gulág-emlékbizottság szervezésében az év elején Budapesten már bemutatott köztéri barakkinstalláció, a Gulág-emlékév alkalmából - tájékoztatta az emlékbizottság még szeptember 27-én az MTI-t.

A kiállítás egy fa szerkezetű barakkal csaknem 800 ezer magyar ember tragédiáját idézi meg, akik közül mintegy 200 ezren soha nem tértek vissza a szovjet kényszermunkatáborokból.

Az installáció belsejében a Szovjetunióban töltött kényszermunka körülményei elevenednek meg.

Az ablakok helyén 12 darab képpárt láthatnak majd az érdeklődők, amelyeket a múlt és a jelen párhuzamba állításával helyeztek el párokban. A napjainkban készült fotókon a Gulágot túlélők és családtagjaik láthatók.

A cél, hogy érzékeltessék, mekkora különbség van a mai kor és az elhurcoltak akkori életkörülményei között.

A képeket feliratok kísérik végig az installáción, amelyek nem csak a történelmi tényeket és a legfontosabb tudnivalókat mondják el, hanem az azokon szereplő, ma már idős egykori fogvatartottak élményeit, tapasztalatait, szubjektív emlékeit is bemutatja.

A barakk installációt a budapesti Fővám téren mutatták be elsőként, idén február 25-én, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján. 

A köztéri kiállítás ezután Zalaegerszegen, Kaposváron, Kecskeméten, Békéscsabán és Nyíregyházán látható majd.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

.