A burgenlandi határszakaszon idén 5800 migránst tartóztattak fel

2016.10.25. 16:00

A burgenlandi határ mentén idén év eleje óta 5800 illegális bevándorlót tartóztatott fel az osztrák rendőrség, jelentősen kevesebbet, mint tavaly, amikor összesen 294 000 ilyen eset történt - közölte a tartományi rendőrparancsnok helyettese kedden az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva.

Christian Stella emlékeztetett, hogy tavaly ősszel, a nagy menekülthullám idején előfordult, hogy naponta 2-300 embert is feltartóztattak a "legforgalmasabb" határszakaszon, a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelőnél. Összehasonlításképpen elmondta, hogy az elmúlt héten összesen 38 illegális bevándorlót állítottak meg a hatóságok.   

Az elfogott embercsempészek száma is csökkent: míg tavaly 270-et, idén csak 103-at fogtak el. A rendőrségi vezető szerint ez annak köszönhető, hogy a balkáni migránsútvonalat lezárták, és a magyar-szerb határszakaszt is "nagyon jól" védik. A visszatoloncolások száma is kedvezően alakult, míg tavaly 700 migránst küldtek vissza Magyarországra, addig az idén eddig mindössze 46-ot.

Archív. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

Burgenlandban a rendőrség hosszabb határ menti szolgálatra rendezkedett be. Megkezdték a magyar-osztrák határszakaszon lévő 16 átkelő téliesítését, s az osztrák autópályakezelő (Asfinag) segítségével a miklóshalmai határátkelőnél egy nagy sátrat is felállítottak, hogy a posztoló rendőröket megvédjék az időjárás viszontagságaitól. Jelenleg 1500 rendőr teljesít szolgálatot, 170-en más tartományokból jöttek segíteni. Folyamatban van 75 rendőr kiképzése határ menti feladatok ellátására, közülük ötvenen már január elsejétől megkezdik munkájukat. 

Jelenleg nyugodt minden Miklóshalmánál, azonban ha a helyzet úgy kívánja, 24 óra leforgása alatt mintegy háromezer embert is tudnak regisztrálni - közölte Helmut Greiner, a tartományi rendőrség szóvivője. A tervek szerint a miklóshalmai beléptetőrendszer szükség esetén 48, de legfeljebb 72 óra alatt üzemkész lehet.

Szükség esetén öt kilométer hosszú kerítést húzhatnak fel Miklóshalmánál. Azon a részen pedig, ahol a regisztráció zajlik majd, mobil kerítéseket állítanak fel. A kerítéselemek igen stabilak, beton talapzaton állnak, és darabonként 2,5 tonnát nyomnak. 140 konténert állítottak fel, ezekben a regisztrációt és a menekültek ellátását, kihallgatását intézik.

A tartomány déli részén fekvő Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) naponta ezer menekült regisztrációját tudják elvégezni.

Martin Huber tartományi rendőrparancsnok emlékeztetett, hogy tavaly a miklóshalmai határátkelőn át 300 ezer menekült érkezett Burgenlandba. Indoklása szerint a mostani előkészületek Törökország és Görögország ingatag helyzete és a tartós szíriai és észak-iraki háború miatt váltak szükségessé.

A hatóságok nem tartanak attól, hogy a következő időszakban túl sok menekült érkezne az országba, azonban nem zárják ki, hogy történhetnek olyan váratlan események, amelyek kihatással lehetnek Ausztriára is.

.