Már használható az M86-os Hegyfalu és Csorna közötti szakasza

2016.10.25. 17:23

Valóra vált a szombathelyiek egyik álma, mert az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti szakaszának megépítésével már autóúton is megközelíthető a vasi megyeszékhely - mondta a köztársasági elnök a nettó 65,9 milliárd forintból megépített út ünnepélyes átadásán, Beled közelében.

Az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti új szakasza Beled határában az átadás napján, 2016. október 25-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Áder János köztársasági elnök adta át kedden délután az M86-os gyorsforgalmi út még hiányzó, Hegyfalu és Csorna közötti szakaszát.

A 33,4 kilométer hosszúságú szakasz átadásával sikerült Szombathelyet is bekötni a hazai gyorsforgalmi úthálózatba, a fejlesztésnek köszönhetően 91,7 kilométeren 2x2 sávon épült ki gyorsforgalmi út Győr és Szombathely között, a teljes beruházás összköltsége meghaladta a 158 milliárd forintot.

Fotó: NIF

Az új gyorsforgalmi út tehermentesíti a régi 86-os főút mentén fekvő településeket az átmenő forgalomtól, és a vasi megyeszékhelyről az M1-es autópálya használatával két óra alatt elérhetővé teszi Budapestet. Az utat kora este nyitották meg a forgalom előtt.

A vidéken élők visszanyerték jogukat a nyugodt, zaj- és pormentes élethez - mondta az államfő, egyben emlékeztetett arra is, hogy a 85-ös és a 86-os út a legveszélyesebbek közé tartozott Magyarországon.

Az út része lesz a 65-ös európai közlekedési folyosónak, amely a Balti-tengert köti össze Rijekával, ehhez kapcsolva Mosonmagyaróvárt, Csornát, Zalaegerszeget és Nagykanizsát is - mondta a köztársasági elnök.

Az elnök elmondta, jól időzített az átadás időpontja, mert a hosszú hétvégén az egész ország útra kel, hogy mindenszentek és halottak napja alkalmából leróják tiszteletüket a temetőkben. A következő héttől pedig könnyebben juthatnak munkába az út mentén élők - fűzte hozzá.

Emlékezetett arra is, hogy a térség közlekedései viszonyait javította csaknem egy éve az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülő szakaszának átadása is, amellyel jelentős mértékben csökkent a rábaközi városon keresztülhaladó teherforgalom.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: tizenkét település lélegzik fel a 92 kilométernyi autóút megépítésével.

Szavai szerint 2000-ben még mindössze 530 kilométernyi gyorsforgalmi útja volt Magyarországnak, a hálózat sűrűsége kevesebb mint az egyharmada volt az európai átlagnak, az elmúlt 15 évben viszont, köszönhetően a hazai és uniós forrásoknak, 947 kilométernyi úthálózat, benne 507 kilométer gyorsforgalmi út készült el.

Fotó: NIF

Hozzátette: az a terv, hogy a következő 5-6 évben több út épüljön meg, mint amennyi 2000-2015 között megépült.

"Nem kevesebb mint 949 kilométer utat fogunk építeni, ebből 615 kilométer lesz a gyorsforgalmi út, 140 kilométer a kétszer kétsávos főút, és bekötőutak tömege épül majd meg" - jelentette ki.

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója elmondta: az M86-os megépítése az elmúlt három év legjelentősebb közúti beruházása.

Hozzáfűzte: az M86-os gyorsforgalmi úton 92 kilométerén 13 külön szintű csomópont és 13 körforgalom épült meg, a teljes beruházás költsége szavai szerint több mint 150 milliárd forint volt, aminek egy részét az Európai Unió, másik részét a magyar kormány biztosította. A kivitelezés jó minőségben, határidőre készült el.

Fotó: NIF

Hende Csaba (Fidesz) Szombathely országgyűlési képviselője az ünnepségen úgy fogalmazott: áldás az elkészült út mindenkinek, aki közlekedik rajta, hiszen biztonságban, gyorsan és kényelmesen és kevesebb üzemanyagot fogyasztva juthat el rajta a céljához.

Ágh Péter (Fidesz), Hegyfalu és térségének országgyűlési képviselője, Vas megye fejlesztési biztosa köszöntőjében arról szólt, hogy az átadott útszakasz okozta változás Vasegerszeg, Vámoscsalád és Répcelak 3400 lakójának életében lesz a legszembetűnőbb, "otthonaikba a kamiondübörgés helyett a megnyugtató csend és harmónia költözik".

Gyopáros Alpár (Fidesz), Csorna és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt 6 évben csaknem 54 kilométernyi gyorsforgalmi út épült meg, de a munkát tovább kell folytatni, például az M85-ös Csorna és Sopron közötti gyorsforgalmi szakasz mielőbbi átadásával, illetve a 83-as főút Győr és Pápa közötti szakaszának megépítésével új nyomvonalon. 

.