Bővített a Lenovo Sárváron

2016.11.11. 15:38

Ma már minden harmadik-negyedik Magyarországon értékesített számítógép Lenovo.

  Bővítette sárvári üzemét a Lenovo -  Sárvár, 2016. november 11. MTI Fotó: Varga György

Több mint félmilliárd forintból bővült a kínai Lenovo sárvári gyártókapacitása. Duplájára is emelkedhet a számítógépgyártó magyarországi termelése, és mintegy 250 új munkahely jött létre.

    A fejlesztés eredményeként a Lenovónak 2009 óta termelő magyarországi Flex üzem gyártja az idei évtől az x86-os szervereket és tartozékait, beleértve a rendszer-összeszerelést, a tárolási és hálózati lehetőségek teljes körét.

    A Varga Mihály a gazdasági tárca vezetője kiemelte: az informatikai szektorban megvalósuló beruházások rendkívül fontosak a magyarországi iparfejlesztés szempontjából.

Az IKT szektor 400 ezer embernek biztosított munkát 2015-ben, hozzájárulása a bruttó hazai termékhez (GDP) arányát tekintve a harmadik legnagyobb volt az Európai Unióban. Emellett a nemzetgazdaság kivitel 8,3 százalékát adta az ágazat.

    Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója ismertette: a magyarországi Flex üzem kezdetben még csak egy termékvonalat, asztali számítógépeket gyártott az EMEA piacra (Európa, Közel-Kelet és Afrika), azóta már grafikus munkaállomások, all-in-one (AIO) számítógépek gyártása is megkezdődött a sárvári üzemben. Az idei évtől pedig az x86-os szervereket és tartozékait, beleértve a rendszer-összeszerelést, a tárolási és hálózati lehetőségek teljes körét is itt gyártják.

Bővítette sárvári üzemét a Lenovo -  Sárvár, 2016. november 11.  MTI Fotó: Varga György

    A szervergyártás bevezetése egy hosszú folyamat, a tesztüzemek május-júniusban kezdődtek, a nyár második felében indult meg a tömegtermelés az egyszerűbb szerverek területén, jelenleg már a komplexebb szervereket is itt gyártják, eddig mintegy 5000 szerver készült el. A teljes termékportfólió magyarországi gyártása jövő évtől várható, amelynek keretében már a csúcsmodellek gyártása is Magyarországra kerül.

    A szervergyártás Magyarországra helyezését az ügyvezető igazgató többek között azzal indokolta, hogy jelentős költségmegtakarítást eredményez, valamint az Európai Unióban történő gyártás lehetővé teszi, hogy legfeljebb 5 napon belül bárhová szállíthatóak legyenek a termékek, országon belül és a környező országokban pedig akár egy nap is lehet a szállítási idő.

    Lukács Anita elmondta továbbá: a világ legnagyobb PC gyártója (személyi számítógép), a Lenovo 2013 óta Magyarországon is a legnagyobb, ezzel folyamatosan 25-30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, azaz minden harmadik-negyedik Magyarországon értékesített számítógép Lenovo. Emellett a cég 2016 első fél évének végére a tabletek piacán is megjelent.


A Lenovo egy 46 milliárd dolláros árbevétellel rendelkező, Fortune 500-as listáján szereplő vállalat. A legutóbbi pénzügyi jelentés szerint a második negyedéves árbevétel 11,2 milliárd dollár volt, 12 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, de 8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A vállalat második negyedévének adózás előtti árbevétele 168 millió dollár lett, jelentősen meghaladva a tavalyi év második negyedévi eredményét.

.