Brikettet készít tizenhat tartósan munkanélküli Szombathelyen

2016.11.29. 16:12

Tizenhat, az egészségügyi állapota miatt tartósan munka nélkül maradt és a munkanélküliségben hosszú ideje bennragadt emberek részére is kínál munkát a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. közfoglalkoztatási program keretében.

Kedden sajtótájékoztató keretében mutatták be azt a projektet, melyet a Belügyminisztérium startmunka közfoglalkoztatási programja keretében 21 millió forinttal támogat - számolt be róla a szombathely.hu.

A programban a közfoglalkoztatottak papír hulladék felhasználásával tüzelésre alkalmas brikettet készítenek. A brikett alapanyagául szolgáló papírt  a környező kereskedelmi egységek, üzletek, gyárak és az önkormányzati intézményrendszer valamint a szervezet saját munkája során keletkezett nem veszélyes papírhulladékai adja. A tevékenység ellátásához két nagyértékű gépet, egy darálót és egy hidraulikus brikettálót szereztek be.

A program megoldást jelenthet azon közfoglalkoztatottak számára, akiknek foglalkoztatása az elsődleges munkaerő-piacon, illetve a hagyományos közfoglalkoztatási programokban egészségi állapotuk miatt nehézségekbe ütközik.

A program során a közfoglalkoztatottak végzik az alapanyag begyűjtését, szállítását, rendszerezését, válogatását, szükség szerinti méretre vágását, brikettálását, csomagolását, raktározását és a késztermék kiszállítását is. A feldolgozásra és a gyártásra a társaság Csaba úti műhelye ad helyet, melynek fűtésére a közfoglalkoztatás során előállított brikett szolgál. A társaság a saját szükségletein felüli részt az önkormányzat bevonásával a rászoruló családok részére szociális tüzelőként osztja ki, így a városi szociális tüzelő programhoz csatlakozva a rászoruló családokat támogatja.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

.