Átadták a teljesen felújított körmendi kórházat

2016.12.15. 13:45

Átadták az 1,7 milliárd forintos uniós támogatással felújított körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház főépületét csütörtökön a Rába-parti városban.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a hatszintes, teljes egészében átépített és korszerűsített épületet felavatva azt hangsúlyozta, a körmendi beruházás jó példája annak a kormányzati törekvésnek, hogy a betegbiztonság növelésével hajtsanak végre fejlesztéseket és alakítsanak ki szakmai integrációkat.

Hozzátette: az egészségügyben lezajlott intézményi integrációk során sokan attól tartottak, hogy a kisebb kórházak majd elsorvadnak és csak a központi nagy egészségügyi intézmények fejlődhetnek, de a körmendi kórház példája is mutatja, hogy lehetnek olyan ügyek, amelyek minden fél számára előnyösek és a betegek nagyobb biztonságát szolgálják.

Szólt arról is, hogy a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból (TIOP) származó uniós támogatásnak köszönhetően az elmúlt években 500 milliárd forintot költöttek el egészségügyi fejlesztésekre, amelyek jelentős része vidéken valósult meg.

Bebes István polgármester, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, Nagy Lajos, a kórház főigazgatója, Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára és Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója (b-j) átvágja a nemzetiszínű szalagot a felújított Batthyány-Strattmann László Kórház átadásán Körmenden 2016. december 15-én. MTI Fotó: Varga György

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta: az épület átépítésén és korszerűsítésén túl mintegy 300 millió forint értékű orvosi  műszert is beszereztek a körmendi kórház számára, a költségekhez pedig 150 millió forinttal saját forrásaiból a szombathelyi Markusovszky kórház is hozzájárult.

További küszöbön álló fejlesztésként jelölte meg egy olyan aktív belgyógyászati ágyakkal működő részleg beindítását, amely egyben a sürgősségi ellátás hátterét is jelentené.

Bebes István (Fidesz), Körmend polgármestere arról szólt, a nagy múltú körmendi kórház működőképességének megőrzése és fejlesztése a helyieknek mindig is a szívügyük volt, és ez széles körű együttműködés nélkül nem valósulhatott volna meg.

V. Németh Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében megjegyezte: a körmendiek szerették volna, ha önálló marad a kórházuk, amelyben aktív sebészeti és belgyógyászati ellátás mellett - a csökkenő születésszám ellenére - szülészet is működne, de a korszerűbb és biztonságosabb ellátás érdekében az igényeknek alkalmazkodniuk kellett a realitásokhoz.

Nagy Lajos, a szombathelyi Markusovszky kórház főigazgatója az átadóünnepségen azt hangsúlyozta: a megyei kórház integrált részeként működő körmendi kórházban az átépítésnek és fejlesztésnek köszönhetően 21. századi körülmények jöttek létre, amelyek a korábbinál színvonalasabb betegellátást tesznek lehetővé.

A hatszintes, 4500 négyzetméter hasznos alapterületű épületben krónikus ágyakkal működő belgyógyászati osztály, sebészeti osztály működik, három korszerűen felszerelt műtőblokk kapott helyet, valamint járóbeteg-ellátás keretében urológiai, pszichiátriai, neurológiai, fül-orr-gégészeti, belgyógyászati, nőgyógyászati és andrológiai, ortopédiai szakellátás is igénybe vehető.

.