Hirdetés

Felavatták Szent II. János Pál pápa szobrát Szombathelyen

2016.12.21. 13:04

Íme az egészalakos szobor.

Hirdetés

Az idős, jobb kezével pásztorbotjára támaszkodó, balját áldásra emelő pápát ábrázoló szobrot, Veres Gábor helyi szobrászművész alkotását szalézi templom előtti téren állították fel.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere avatóbeszédében azt mondta: Szent II. János Pál pápa korának meghatározó személyisége volt, aki a politikában és az egyháztörténelemben is jelentőset alkotott.

A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: "szobrot avatni üzenetet jelent a jövőbe és a jelenbe, (...) a szoborral azt üzenjük, hogy felnézünk Szent II. János Pál pápára, hogy mindaz amit ő képviselt, a mi gondolkodásunkkal és eszmerendszerünkkel egyezik."

A polgármester kitért arra is: a szoborállítás ötlete Lendvai Ferenc (Fidesz) városi képviselőtől, tanácsnoktól származik, aki 2015-ben saját képviselői keretéből ajánlott fel 500 ezer forintot, a képviselőtestület támogatta a kezdeményezést, az önkormányzat pedig országos pályázatot írt ki az új köztéri szobor elkészítésére.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a katolikus egyházfő 1991. augusztus 19-én Szombathelyre is ellátogatott, a helyi füves repülőtéren több tízezer ember előtt mutatott be szentmisét, majd 1996-ban a Pannonhalmi Főapátság alapításának ezredik évfordulója alkalmából ismét járt Magyarországon.

Hende Csaba (Fidesz) Szombathely országgyűlési képviselője személyes hangvételű köszöntőjében arról szólt, kezdettől fogva nagy hatással volt rá János Pál pápa, éppen ezért vásárolta meg halála után egy portréját. A festményt a szoboravatás alkalmából a szalézi rendnek adományozza, hogy az a rendházat vagy a templomot ékesítse - tette hozzá.

Az ünnepség végén Császár István egyházmegyei kormányzó megáldotta a szobrot, a jelenlévők pedig koszorút és virágokat helyeztek a műalkotás talapzatánál.

Fotó: Varga György (MTI)