Parragh László Szombathelyen elárulta a siker titkát

2016.04.06. 14:13

Mármint a fenntartható gazdasági fejlődés sikeréét.

A tudás és a gazdaság összekapcsolására van szükség ahhoz, hogy a következő években fenntartható gazdasági fejlődés következzen be Magyarországon - hangoztatta Parragh László szerdán egy szombathelyi gazdasági konferencián kis- és középvállalkozások vezetői előtt.  

A kutatás fejlesztésnek és innovációnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ugyanis akkor van igazán értelme, ha a tudás a legvégén eljut az értékesítéshez, beépül a termékbe, a gazdaságban hasznosul.

Parragh László hangsúlyozta: ha az alapfokú oktatást, szakképzést, felsőoktatást és a felnőttképzést is magában foglaló közoktatás nem megfelelő színvonalú, hosszú távon a gazdaság sem lehet sikeres.

Fontos lenne, hogy az iskolarendszer minden szintjén olyan használható tudást adjanak át a tanulóknak, ami közelebb áll a mindennapi élethez - mondta.

Hol tartana az ország, ha az iskolákban tanítottak volna mondjuk kamatoskamat-számítást, vagy hallhattak volna a tanulók a devizahitelezésről? - vetette fel.

De sok haszna lenne szavai szerint az olyan tantárgyak újbóli bevezetésének is, mint mondjuk a politechnika, vagy a háztartási ismeretek.

A szakképzésről szólva úgy fogalmazott: abban egyrészt hatalmas többletkapacitás van, sok az üres képzési hely, másrészt a legjobb képességű gyerekek a jobb megélhetés érdekében a végzés után szinte azonnal külföldre mennek dolgozni.

Ezért van az, hogy miközben négyszer annyi szakácsot képzünk, mint amennyire gazdasági igény van, ennek ellenére szakácshiányról beszélünk - jegyezte meg.

Parragh László szerint a középfokú oktatás elszívó ereje még mindig hatalmas, miközben azt látjuk, hogy a színvonala egyre csúszik lefelé, de hasonló a helyzet a felsőoktatásban is, ahol jelenleg 550 ezer a férőhelyek, de ma már csupán 300 ezer körüli a hallgatók száma, 2020-ra pedig a hallgatói létszám várhatóan 250 ezerre csökken.

Szavai szerint a kamara támogatta a kancellári rendszer bevezetését, amelynek működésével a felsőoktatási intézmények gazdálkodása látványosan javult.

Parragh László a gazdasági konferencia központi témáját adó uniós pályázati lehetőségekről szólva úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy a pályázatokat mielőbb kiírják és mint a kifizetések eszközét lehetőség szerint tovább fejlesszék a Széchenyi kártya rendszerét.

A Kavosz Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt. (Kavosz Zrt.) és a helyi iparkamara által közösen rendezett gazdasági fórumon Gedei Gábor, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) projektmenedzsere szerint a vállalkozások előtt megnyíló pályázati lehetőségek bővülni fognak. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős államtitkárságán szavai szerint azon dolgoznak, hogy felgyorsítsák a pályázati kiírások megjelenését. 

Úgy tudja, rövidesen tárgyalja a kormány a GINOP éves fejlesztési keret módosításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása után a kiírás is felgyorsulhat és akár a rendelkezésre álló források is bővülhetnek.

Szép Zoltán, a Kavosz Zrt. fejlesztési igazgatója a tanácskozás szünetében az MTI-nek elmondta: a gazdasági fórum sorozat célja, hogy a 2014-2020 között rendelkezésre álló gazdaságfejlesztési források felhasználásáról adjon információkat, gyakorlati segítséget a kis- és középvállalkozások képviselőinek. 

Szavai szerint nem csupán a pályázatírásban, hanem a kiegészítő finanszírozás, az önerő előteremtésében, a pályázati elszámolásokban, a monitoring tevékenységben és a pályázatok lezárásában is segítséget kínálnak.

A gazdasági konferencián Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere előadásában azt emelte ki, hogy a város fejlődésében nagy szerepe van annak az összefogásnak, amelynek részeként megindulhatott például duális formában a gépészmérnökképzés, vagy megalakulhatott a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. 

Szombathelyen szavai szerint a gazdaság teljesítményének köszönhetően öt év alatt 75 százalékkal emelkedett az iparűzési adóból származó önkormányzati bevétel, 3 százalék alá csökkent a munkanélküliség, a foglalkoztatottság szintje pedig messze meghaladja az országos átlagot.

Fotó: illusztráció - hír.ma

.