Ezt az iparágat érinti leginkább a hamisítás

2017.07.04. 11:32

Világszerte az elektronikát sújtja a legjobban a hamisítás egy uniós jelentés szerint. Magyarországon a hamis termékek piacán a ruhaneműk a legkeresettebbek.

Világszerte az elektronikát sújtja a legjobban a hamisítás, az ágazat vesztesége évente csaknem 121 milliárd dollár, a tíz legérintettebb iparág együttes vesztesége pedig megközelíti a 285 milliárd dollárt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet  (OECD) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentése szerint.

    A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) keddi közleménye az uniós felmérésre hivatkozva hangsúlyozza, hogy a hamisítás összértéke az elektronikai szektorban a legnagyobb, ám az ágazat forgalmának csupán 5,3 százalékát érinti. A hamisítás a legnagyobb mértékben, 11,5 százalékban a bőrruhák és bőrkiegészítők piacát sújtja, de a textilipar, a játék- és sportszergyártás, valamint a cipők forgalmában is meghaladja a 10 százalékot. Kiemelték, hogy az optikai, fényképészeti és orvosi eszközök ágazatában is jelentős, csaknem 30 milliárd dolláros kárt okoztak a hamis termékek.

    Az iparági vizsgálatokból kiderül, hogy a hamis termékek legalább kétharmadát Kínában gyártják, az EU-ba pedig leginkább Törökországon, továbbá közel-keleti és észak-afrikai országokon keresztül érkeznek a hamis termékek, de fontos tranzitállam Albánia, Egyiptom, Marokkó és Ukrajna is. Hozzátették, hogy Törökország bőr- és élelmiszeripari, valamint kozmetikai termékek gyártójaként is részt vesz a hamisításban, de egyes iparágakban India, Thaiföld, Malajzia, Pakisztán, Vietnam is érintettek.

    Az OECD és az EUIPO közös jelentése szerint a hamisítványok és kalóztermékek 60-80 százaléka postai szállítmányként, 15-30 százalékban pedig légi úton érkezik, az élelmiszereket rendszerint nagyobb, az ékszereket és elektronikai eszközöket kisebb csomagokban indítják útnak.

    A közlemény idézi a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkárát: Németh Mónika a hamisítványok veszélyeire - például a gyártói garancia hiányára vagy egyes termékek egészségkárosító hatására - hívta föl a figyelmet és a tudatos vásárlás erősítését szorgalmazta. Hozzátette, hogy Magyarországon a hamis termékek piacán a ruhaneműk a legkeresettebbek, de évről évre csökken a forgalmuk.

    A HENT felidézte, hogy az EUIPO korábbi becslése szerint a hamis termékek Magyarországon évente 230 milliárd forintnyi közvetlen forgalomkiesést okoznak és 11 ezer munkahely megszűnéséhez járultak hozzá.

.