Hirdetés

10 tényező, amely negatívan befolyásolhatja egy autó eladási árát

10 tényező, amely negatívan befolyásolhatja egy autó eladási árát

2017.08.04. 10:23

Az eladásra váró autók gyakran szorulnak kisebb javításokra esztétikai szempontok, vagy éppen a működés optimális szintre emelése céljából. Azonban komolyabb meghibásodások esetén az autókereskedő nehéz helyzetbe kerül, mivel egy súlyosabb kiadás könnyen felemésztheti a hasznot.

Hirdetés

A hazai online aukciók kulcsszereplője, a carsontheweb.com segítségével összeszedtünk néhány olyan tényezőt, amely jelentős mértékben ronthatja egy eladásra váró használt autó árát.

A kulcs hiánya vagy meghibásodása

Felsőbb kategóriákba tartozó autók esetén különösen drága tétellé váltak a kulcsok, hiszen már ezek is okos eszközökké váltak. Érdemes megtekinteni a BMW 7-es szériájához tartozó Display kulcs funkcióit: távirányítású parkolás, szervizüzenetek megjelenítése, ablakok állapotának ellenőrzése és így tovább. Az érintőképernyős, multifunkciós típus pótlása vagy programozása igen komoly összegbe kerülhet.

Elektronikus vezérlőegység

Hétköznapjaink állandó részévé vált az informatika. A modern autók több tucat szenzort és legalább egy elektronikus vezérlőegységet tartalmaznak, amely nélkül a jármű működésképtelenné válik. Ezek a számítógépek összetett működésűek, drágák és programozásuk komoly hozzáértést igényel, ezért javíttatásuk vagy cseréjük nem olcsó.

Motor

A felelőtlen használat és a nem megfelelő szakértelemmel történő javítás, illetve tuning könnyen a teljes motor cseréjét vonhatja maga után. Előfordul, hogy az előző tulajdonos kvázi amatőr megoldásokkal ugyan 10-20 lóerővel tudott kihozni az erőforrásból, de ez a megbízhatóságra és a fogyasztási értékekre nézve már rövidtávon is aggasztóan negatív hatással lehet.

Hengerfej

A hengerfej a blokk felső része, amely a hengerek felett található, anyaga manapság általában alumínium. Összetett szerkezete és az állandó terhelés következtében meghibásodhat: elvetemedhet vagy megrepedhet. Oka sokféle lehet, gyakori a hűtés vagy az anyagfáradás. Elvetemedés esetén nincs veszve minden remény, repedés esetén viszont általában a csere javasolt.

Turbó

A turbó manapság teljesen hétköznapivá vált a dízelüzemű, illetve kisebb hengerűrtartalommal rendelkező benzines motoroknál. A csökkent motorteljesítményből, megnövekedett mennyiségű kék vagy fekete füstből és az olajfogyasztásból lehet gyanakodni a turbófeltöltő meghibásodására, amely jobb esetben a szűrő, rosszabb esetben a teljes komponens cseréjét jelentheti.

Váltó

A nem megfelelő használat bármilyen váltóra nézve végzetes lehet, de bizonyos típusok (sajnos gyakran a prémiumkategóriás komplex rendszerek) alapvető meghibásodási hajlammal bírnak. Mivel egy nélkülözhetetlen részegységről van szó, tökéletes működése elengedhetetlen. A javíttatás pedig sosem olcsó.

Hibrid hajtásrendszer

A hibrid autók elterjedése örömteli hír környezetvédelmi szempontokból, viszont a korai generációk technológiája gyakran kiforratlan. Az innovatív mechanikai megoldások külön szakértelmet kívánnak meg a szerelőktől és szervizektől, amely általában komoly költséget is jelent.

Hibrid akkumulátor

A hibridautók akkumulátorai általában megbízható darabok, komolyabb probléma leginkább a hozzáértés hiánya miatt merülhet fel. A javítás általában drága dolog, nem is feltétlenül az alkatrész, hanem a speciális szakértelmet kívánó műveletek miatt.

Festés

Az időjárás szeszélyei katasztrofális szintű bevételkiesést okozhatnak. Egy komoly vihar vagy jégeső súlyosan megrongálhatja az autók festését, nem megfelelő biztosítási csomag esetén ez komoly anyagi kárral járhat. Újabb típusú autók esetében már egy tenyérnyi javítás is százezer forint körüli összeggel végződhet, ha a festés során valamilyen speciális keverékre vagy technológiára van szükség.

Korrózió

A nem megfelelő tárolás vagy a balesetek utáni javítást követő nem szakszerű festés következtében az autó fém alkatrészei korrodálódni kezdenek. Az esztétikai szempontok is sokat ronthatnak egy autó eladási árán, de a biztonság és a megbízhatóság még fontosabb tényező a vásárló számára.

.