Hirdetés

Az szja-bevallást érdemes átnézni, mielőtt véglegessé válik

Az szja-bevallást érdemes átnézni, mielőtt véglegessé válik

Érdemes átnézni, mielőtt véglegessé válik

2018.05.22. 05:57

Hirdetés


Szja-kedvezmények

A kedvezményeket is érdemes átnézni, mert a bevallási tervezet csak a kifizetők/munkáltatók által küldött adatokat tartalmazza.

Így például, akitől a munkáltatója 2017 januárjában nem vonta le a családi, az első házas vagy személyes adókedvezmény összegét, mindenképpen érdemes kiegészítenie a tervezetet.


Akik 2017-ben egy önkéntes pénztárba fizettek, azoknak a rendelkezését is kitöltötte az adóhivatal. A tervezetet azoknak kell kiegészíteniük, akik tavaly több önkéntes pénztárba is fizettek, hiszen nekik kell dönteniük arról, hogy az adókedvezmény összegét mely pénztárakba utalja át a NAV. A nyugdíjbiztosítások utáni adójóváírást csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik az szja-bevallásukban. 

A NAV az idei évtől adóbevallási tervezetet készít azok részére is, akik korábban a munkáltatójukat bízták meg a bevallás elkészítésével. A súlyos fogyatékosság miatt személyi kedvezményre jogosultaknak célszerű ellenőrizniük, hogy bevallási tervezetükben szerepel-e az adókedvezmény.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet.

Ha szja-t fizetni kell

Fizetendő személyi jövedelemadó vagy egészségügyi hozzájárulás esetén, ha összegük nem haladja meg a 200 ezer forintot, idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje május 22.

.