422 058 forint a bruttó havi átlagbér Csehországban

2019.06.04. 20:25

Csehországban gyorsan nőtt az átlagbér.

Az első negyedévben éves összehasonlításban 7,4 százalékkal 32 466 koronára (422 058 forint) nőtt a bruttó havi átlagbér Csehországban, az előző negyedévvel összehasonlítva a bérnövekedés 1,9 százalék volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden. 

A reálbér 4,6 százalékkal nőtt. 
Az átlagbér 2014 elejétől gyakorlatilag folyamatosan nő Csehországban, a statisztikusok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az alkalmazottak kétharmada az átlagbérnél kevesebbet kap, s csak egyharmaduk keres annál többet. Azonos posztokon a nők átlagkeresete továbbra is alacsonyabb a férfiakénál. Tény az is, hogy az állami szférában gyorsabban nőnek az átlagbérek, mint a vállalkozásoknál.
    

A legmagasabb átlagbérek immár hagyományosan a banki és a biztosítói szférában voltak: 59 869 korona (778 297 forint). Ennél 500 koronával alacsonyabbak az átlagbérek az infokommunikációs technológiákkal dolgozóknál. Az 50 ezer koronás határt még az energiaiparban dolgozók átlagbérei lépték át. A legalacsonyabbak átlagbért, 19 121 koronát a vendéglátóiparban és a szállodaiparban kapták a dolgozók.

Az átlagbér növekedése gyorsabb, mint amit a cseh jegybank várt tavaszi prognózisában.
"Fokozatosan kimerülnek a cégek és az állam lehetőségei a bérek emelésére, ezért a következő időszakokban lassúbb bérnövekedésre kell számítani" - kommentálta az adatokat Frantisek Táborsky, a Komercní Banka pénzügyi elemzője.

.