Hirdetés

Az infláció alakulása az Európai Unióban és Magyarországon
MTI

Az infláció alakulása az Európai Unióban és Magyarországon

MTI

2019.06.19. 13:28

Csökkent az infláció az EU-ban.

Hirdetés

Egyéves mélypontra csökkent az infláció májusban az euróövezetben, és folytatódott a fogyasztói árak csökkenése az EU egészében is - közölte az Eurostat, megerősítve a június elején közölt előzetes adatokat. 

Az unió statisztikai hivatalának végleges adatai szerint májusban 1,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben az áprilisi 1,7 százalékról, szemben a piac által várt 1,3 százalékkal. Ez a ráta tavaly április óta a legalacsonyabb.

Az unió egészében a fogyasztói árak májusban 1,6 százalékkal emelkedtek az áprilisi 1,9 százalék után.
A  legalacsonyabb inflációt (0,2 százalék) Ciprusról jelentették, majd Portugália (0,3 százalék) és Görögország (0,6 százalék) következik.

Májusban az éves szintű infláció Romániában volt a legmagasabb, 4,4 százalék. Magyarországról 4,0 százalékot, Lettországból pedig 3,5 százalékot jelentettek.  

Az euróövezetben az áremelkedés csökkenését elsősorban az energiaárak és a szolgáltatások árának lassabb növekedése magyarázza.
Az infláció csökkenése rossz hír az Európai Központi Bank (EKB) számára, amelynek inflációs célja közel van a 2 százalékhoz, és intézkedéseket helyezett kilátásba, ha nem indul meg az áremelkedés.

Galéria

.